Dispar pădurile patriei! Organizațiile de mediu susțin că au găsit vinovatul

Organizațiile Agent Green, ClientEarth și EuroNatur au înaintat o plângere oficială către Comisia Europeană împotriva autorităților din România pentru distrugerea sistematică și deliberată a pădurilor seculare din ariile naturale protejate din România, ce constituie două treimi din ultimele păduri naturale neatinse din Uniunea Europeană, în afară Scandinaviei, susțin reprezentanții Agent Green. Organizațiile spun că regia de stat Romsilva organizează lucrări silvice în interiorul siturilor ariilor protejate Natură 2000, fără o analiză adecvată a impactului tăierilor în aceste zone unice. În multe cazuri, evaluările relevante pentru impactul asupra mediului, care trebuie făcute în mod normal înainte de planificarea tăierii, se fac la mai mulți ani după ce tăierea a avut loc sau deloc.

 

În ultimii ani, Agent Green s-a judecat cu Romsilva solicitând în instanțe anularea amenajamentelor silvice care au fost aplicate înainte de realizarea procedurilor de evaluare de mediu, procesele fiind încă pe rol. „De 12 ani de când am intrat în UE se taie în arii protejate conform unor planuri de exploatare pentru care nu s-a făcut vreo evaluare de impact asupr mediului. Dar Romsilva susține că legislația din România permite acest lucru, refuzând să recunoască faptul că biodiversitatea din ariile protejate este pusă în pericol, iar Ministerul Mediului tolerează asta. Este timpul pentru Comisia Europeană să intervină „, a spus Gabriel Păun, președinte Agent Green. Avocatul organizației, Cătălina Rădulescu, afirmă că evaluarea de mediu nu este nici măcar începută în zone unde deja se taie pădurea, ceea ce constituie o încălcare gravă a dreptului comunitar, care trebuie sancționată atât de instanțele din România cât și de cele europene. „Tăierile sistematice în siturile Natura2000 fără evaluările adecvate zonelor respective reprezintă o încălcare clară a legilor UE. Această problema este răspândită larg în România, fapt pentru care aducem acest caz în față Comisiei Europene”, a declarat Ewelina Tylec-Bakalarz, avocat pentru natură sălbatică, ClientEarth. 

 

Romsilva, deținută de Ministerul Agriculturii, administrează cu voia Guvernului României 22 din cele 29 de parcuri naționale și naturale ale României. Toate aceste zone sunt părți ale rețelei Natură 2000 și se supun Directivelor Habitate și Păsări. Însă experții legali susțin că Romsilva, regia forestieră a statului, nu reușește cel mai adesea să respecte cerințele UE obligatorii. La fel se întâmplă și cu siturile Natură 2000 administrate de recent înființată ANANP (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate). „Dacă încălcarea normelor UE continuă fără consecințe, întreagă rețea Natură 2000 este slăbită. Drama continuă a naturiii sălbatice din România este printre cele mai grave din Europa, și în același timp cel mai puțin recunoscută”, spune Gabriel Schwaderer, director executiv, Euronatur

Video care arată dezastrul din pădurile patriei:

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed