Disperată de așteptare și măcinată de boli, o bătrână a cerut urgentarea unui proces. Justiția i-a recomandat răbdare

0

O femeie de 78 de ani care își caută dreptate la Tribunalul Alba a cerut în instanță ca prima ședință a procesului să se defășoare mai repede, deoarece este foarte bolnavă și ”nu se poate conta pe faptul că probabil mai ajunge să se soluţioneze definitiv acest proces”. Femeia își caută dreptatea de șapte ani, dar fără succes. 

Judecătorii Tribunalului Alba au spus însă că femeia este egală cu alte persoane care au procese pe civil și că vârsta înaintată, sau bolile de care suferă nu sunt suficiente pentru a da un termen de judecată mai apropiat. 

Femeia care a lucrat într-o instanță din Alba este într-o situație similară cu alte sute de persoane, care la pensie, încearcă să își câștige drepturile salariale. Însă procesele se întind de cele mai multe și pe perioade mari de timp, chiar și ani întregi.

Femeia este reclamant, iar pârâții în procesul intentat pe rolul Tribunalului Alba sunt Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Casa Județeană de Pensii Alba și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Dosarul a fost înregistrat în luna iunie a anului 2022, o ședință în camera de consiliu a avut loc în data de 25 octombrie 2022, iar un viitor termen a fost fixat pentru primăvara lui 2023, în data de 25 aprilie.

Ce a cerut femeia

În motivarea prin care a cerut un termen de judecată mai rapid, femeia a precizat că ține cont de: ”situaţia grea care urmează cu plata întreţinerii pentru perioada de iarnă care se anunţă una dezastruoasă, obiectul fiind drepturi băneşti, respectiv eliberarea unei adeverinţe tip cu diferenţa de pensie care se plăteşte conform Legii 263/2010, respectiv cu întâi a lunii următoare depunerii cererii cu adeverinţa tip şi nu se ţine cont de data înregistrării acţiunii, a celor 3 ani de la data înregistrării acţiunii sau data la care a formulat cerere angajatorului şi in mod nejustificat cu încălcarea dispoziţiilor codului muncii nu i s-a eliberat acea adeverinţă”, se arată în motivarea instanței.

Când a fost fixat primul termen

Primul termen în dosarul intentat de femeie a fost fixat pentru 25 aprilie 2023. Femeia a cerut un termen mai rapid, din cauza faptului că ”primul termen este exagerat de lung, timpul pentru persoana sa este destul de scurt având în vedere vârsta sa de 78 ani, bolile de care suferă (…) faptul că nu se poate conta pe faptul că probabil mai ajunge să se soluţioneze definitiv acest proces”, a precizat femeia, în motivarea instanței.

”Apoi, termenele de redactare a sentinţelor, termenele lungi în care se eliberează adeverinţa de 40 de zile, termenul de 45 de zile pentru emiterea deciziei de pensie, 3 luni până la plata pensiei se ajunge la cel puţin 2 ani, astfel că petenta crede că faţă de bolile de care suferă, s-ar putea să nu mai apuce să se bucure de această pensie şi nici judecarea acestui dosar dacă termenele sunt exagerat de lungi.

De 7 ani tot sper că poate i se face şi ei dreptate aşa cum s-a făcut colegelor sale de la Tribunalul Alba, Curtea de Apel Alba Iulia, de către Tribunalul Argeş, aşa cum a arătat în acţiune.

Menţionează că nu a primit încă citaţie pentru acest termen astfel că nu se periclitează dreptul părţii adverse la un proces echitabil, respectiv dreptul la apărare pe care oricum şi-au exprimat-o prin întâmpinarea depusă şi la care a răspuns”, se arată în motivarea instanței, disponibilă pe portalul rejust.ro.

Ce au decis magistrații Tribunalului Alba

Judecătorii au decis că femeia nu a adus argumente destul de puternice pentru a putea cere preschimbarea termenului de judecată.

”În cauza de faţă, primul termen de judecată, în raport de planificarea şedinţelor de judecată, a fost stabilit la data de 25 aprilie 2023, dosarul având ca obiect Litigii de muncă – drepturi salariale ale personalului din justiţie.

Termenul de judecată nu poate fi preschimbat decât pentru motive temeinice, din oficiu sau la cererea oricăreia dintre părţi. Analizând această dispoziţie legală, instanţa apreciază că o schimbare a termenului de judecată poate fi dispusă numai dacă anumite circumstanţe de ordin personal sau real demonstrează ca judecarea cauzei la termenul stabilit ar avea consecinţe nefavorabile părţii care a formulat cererea.

Astfel, tribunalul apreciază că, în cauză, petenta se află într-o situaţie identică cu a oricărui alt justiţiabil care a formulat acţiune având ca obiect Litigii de muncă – drepturi salariale ale personalului din justiţie.

Aspectele invocate de către petentă nu afectează derularea procedurii jurisdicţionale pendinte şi nu sunt socotite de instanţă suficiente pentru admiterea cererii de preschimbare termen.

Un alt motiv al stabilirii termenului în data de 25.04.2023 este obiectiv şi ţine de încărcătura cauzelor existente pe rolul completului de judecată, iar prin alocarea unui număr exagerat de dosare pe completul care are programate şedinţe de judecată în alte zile, anterior termenului din 25.04.2023, se depăşeşte volumul optim de muncă al judecătorului.

Pentru aceste considerente, tribunalul apreciază că nu este oportună preschimbarea termenului de judecată, motiv pentru care, cererea urmează să fie respinsă, cu consecinţa menţinerii termenului de judecată, astfel cum acesta a fost stabilit”, au decis judecătorii Tribunalului Alba.

Decizia nu are cale de atac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.