DNA cere arestarea judecătorului Mircea Puşcaş, de la Curtea de Apel Oradea, pentru corupţie

0

Potrivit sursei citate, în aceeaşi cauză procurorii au dispus reţinerea inculpatului Marcel Piştuca, pe un termen de 24 de ore, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.

 

Ambii inculpaţi urmează a fi prezentaţi sâmbătă Curţii de Apel Oradea, cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile în cazul inculpatului Piştuca Marcel şi 30 de zile în cazul inculpatului Puşcaş Mircea.

 

„Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii Puşcaş Mircea, judecător la Curtea de Apel Oradea, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă şi Piştuca Marcel, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă”, precizează comunicatul.

 

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în cursul anului 2009, inculpatul Puşcaş Mircea, judecător la Tribunalul Bihor, a pretins şi primit de la un denunţător suma de 1.500 de euro pentru a interveni pe lângă un judecător din cadrul unei instanţe din Oradea şi pentru a-l determina să pronunţe faţă de denunţător o pedeapsă cu suspendare condiţionată.

 

De asemenea, în cursul anului 2011, inculpatul Puşcaş Mircea a pretins de la acelaşi denunţător suma de 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător o soluţie de achitare într-o altă cauză penală. Banii au fost pretinşi prin intermediul inculpatului Piştuca Marcel.

 

Din aceşti bani, inculpatul a primit de la denunţător numai suma de 20.000 de euro, atât direct, cât şi prin intermediar, iar diferenţa, care urma să fie remisă la soluţionarea cauzei, nu a mai fost dată. Denunţătorul a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea. De asemenea, la scurt timp, instanţa de judecată l-a condamnat pe denunţător la pedeapsa cu închisoarea şi în cauza penală pentru a cărei soluţionare favorabilă acesta a remis inculpatului Puşcaş Mircea suma de 1.500 de euro în anul 2009.

 

La instrumentarea acestui dosar procurorii au colaborat cu ofiţeri din alte structuri specializate în culegerea de informaţii şi în combaterea corupţiei.

 

DNA precizează că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.