Dobriţoiu: CSAT a decis achiziţionarea în două etape a avioanelor multirol, primele F-16 cumpărându-se în 2013

„Aprobarea de către CSAT a ‘Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană’ în cadrul programului ‘Avion multirol al Forţelor Aeriene’ vizează asigurarea unei capabilităţi aeriene iniţiale şi minimizarea impactului bugetar pentru următorii 3-5 ani, care se va derula astfel: o perioadă de tranziţie, începând cu 2013, realizată printr-o etapă de tranziţie iniţială cu două faze, urmată de o etapă de tranziţie finală şi ulterior realizarea capabilităţii operaţionale aeriene finale, începând din 2030, care înseamnă înlocuirea avioanelor de generaţia a 4-a cu avioane multirol de generaţia a 5-a. Practic, dorim achiziţia, începând cu 2013, şi operaţionalizarea din 2017, a primei escadrile dotate cu minimum 12 avioane. Această trecere graduală presupune şi alte costuri, precum: menţinerea capabilităţilor unei escadrile de MiG 21 LanceR până în momentul în care o a doua escadrilă de generaţia a 4-a va fi achiziţionată pentru serviciul de Poliţie Aeriană”, a explicat, pentru AGERPRES, Corneliu Dobriţoiu.

 

Ministrul a mai spus că decizia CSAT a fost luată având în vedere capacitatea României de a susţine financiar un program strategic de înzestrare, după analiza stării Armatei, care vine să întregească anumite deficiente de capabilităţi pe care România le are, „într-un exerciţiu bugetar foarte strâns, dictat de realităţile economice”.

 

„Ministerul Apărării Naţionale consideră că această alternativă este cea mai viabilă, întrucât ţinta noastră pe termen mediu este, cum spuneam, achiziţionarea de avioane de generaţia a cincea. De altfel, România a fost notificată formal în acest sens de către guvernul american. Tranziţia către acest tip de aeronavă nu putea fi făcută decât printr-un avion de generaţia a patra, iar ţara noastră nu-şi permitea, în acest moment, achiziţionarea unor aparate noi de acest tip. Deci noi facem o investiţie acum în aparat, în toată arhitectura de aerodrom necesară, infrastructura de aerodrom necesară aparatului respectiv, dar această infrastructură va susţine şi avionul de generaţia a V-a pe un orizont de încă 30 de ani”, a completat ministrul Dobriţoiu.

 

România urmează să cumpere, în anul 2013, 12 avioane de tip F-16, la mâna a doua, din Portugalia.

 

Valoarea contractului va costa statul român aproximativ 670 de milioane de euro, din care în jur de 120 de milioane euro reprezintă plata aeronavelor, restul reprezentând banii pentru suportul logistic, potrivit precizărilor MApN.

 

O echipă de experţi români a mers, în urmă cu aproximativ o lună, în Portugalia, pentru a evalua starea tehnică a avioanelor F-16, concluziile fiind că aparatele sunt într-o stare „foarte bună”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed