DOCUMENT! Amenzi prea mici ca să-i sperie pe hoții de lemne. Se taie în continuare

Corpul de Control al primului ministru și Direcția Control Silvic și Cinegetic au descoperit în perioada 2016-2-2018 infracțiuni silvice pentru un volum total de aproape 58 mc, tăiat ilegal, cu o valoarea totală a prejudiciului de 24.000 de lei și pentru care s-au aplicat amenzi de 5,2 milioane de lei, conform unui document semnat de către ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe. Amenzile sunt infime în comparație cu câștigurile ilegale realizate de tăietorii de păduri care nu au acte legale. Cum ne dăm seama? Un document de la Ministerul Agriculturii arăta că din 2004 și pănă în luna iunie 2019, s-au tăiat ilegal 1,13 milioane de metri cubi de masă lemnoasă. Anul trecut, de exemplu, s-au tăiat ilegal 207.391 metri cubi de masă lemnoasă. Cantitatea recoltată a fost de 19,262 milioane metri cubi (volum brut), cu 1,146 milioane metri cubi mai mult față de 2017, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. Județele unde s-a tăiat cele mai mari cantități ilegal sunt Maramureș, Sibiu, Bistrița Năsăud. Preţul mediu al masei lemnoase pe picior vândute a fost de 214,7 lei/mc, iar cel al masei lemnoase fasonate de 219,5 lei/mc. Asta înseamnă că hoții de lemne au câștigat în jur de 44,5 milioane de lei doar anul trecut, adică aproape 10 milioane de euro. Iar amenda dată, conform actului semnat de ministrul Alexe a fost de 1,4 milioane de lei. Asta înseamnă că profitul tăietorilor de lemne, doar din exploatarea ilegală, a fost uriașă.

 

Recent, Greenpeace România arăta într-un raport că 32 de cazuri de defrişări ilegale sunt înregistate în medie, în România, în fiecare zi. În topul rușinii este județul Mureș, unde au loc 10% din totalul furturilor forestiere la nivel naţional.

 

Cei de la Greenpeace România atrag atenţia că, deşi cifrele de anul trecut indică o scădere cu cinci procente a cazurilor de defrişări ilegale faţă de 2017, situaţia este în continuare extrem de îngrijorătoare.

 

 

Sursa: Ministerul Agriculturii.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed