AcasăGeneralDocument oficial: Economia Rusiei, aproape de colaps

Document oficial: Economia Rusiei, aproape de colaps

Încetinirea ritmului de creștere a economiei Rusiei a continuat și pe parcursul anului trecut, reflectând cauze structurale care existau și înainte de criza economică, în ciuda măsurilor luate de autorități pentru depășirea dificultăților, susțin analiștii Fondului Monetar în raportul publicat recent.

 

Consecințele negative ale tensiunilor geopolitice legate de evenimentele care au loc în Ucraina sunt de natură să ducă economia Rusiei într-un impas, avertizează reprezentanții FMI. Aceștia se așteaptă, în acest an, la o înăsprire a politicilor fiscale, pe fondul faptului că deficitul calculat în afara comerțului cu petrol se menține aproape de un nivel record.

 

Ca reacție la presiunile resimțite de rubla rusească, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară, în scopul înlăturării riscului de creștere a inflației pe termen mediu. Totodată, Banca Națională a Rusiei a intervenit într-o mai mare măsură în piața monetară pentru a sprijini rubla.

 

Pe de altă parte, experții Fondului menționează faptul că autoritățile de la Moscova au demarat o serie de reforme structurale, inclusiv o reformă parțială a sistemului de pensii și o nouă lege privind achizițiile publice.

 

În aceste condiții economice și geopolitice excepționale, politicile autorităților ar trebui să vizeze menținerea stabilității macroeconomice, consideră FMI. În opinia instituției financiare internaționale, pe parcursul anului viitor, va fi necesar ca Banca Centrală a Rusiei să aibă o atitudine monetară mai strictă pentru a atinge ținta de inflație. Totodată, în opinia experților Fondului, după atenuarea incertitudinilor din această perioadă, Banca Națională ar trebui să revină la o politică mai flexibilă în ceea ce privește cursul de schimb.

 

În contextul actual, pare justificată o înăsprire fiscală modestă, în ciuda încetinirii creșterii economice, datorită faptului că producția industrială este aproape de potențialul său maxim.

 

O altă provocare a autorităților ruse este respectarea regulilor fiscal-bugetare, considerate de FMI drept esențiale „pentru a susține credibilitatea necesară consolidării fiscale pe termen mediu”.

 

Pe termen mediu, reformele structurale sunt esențiale pentru a spori potențialul de creștere a economiei Rusiei, spune instituția financiară. Potrivit acesteia, Federația Rusă trebuie să continue eforturile de integrare la nivel global, pentru a atrage investitorii străini și pentru stimularea potențialului de creștere. Printre reformele ce ar trebui să continue, enumerate de experții FMI, sunt îmbunătățirea pieței forței de muncă, precum și reducerea poverii fiscale, a barierelor administrative și a corupției.

 

Pe lângă toate aceste sarcini, pe termen mediu, Guvernul de la Moscova trebuie să se concentreze și asupra planurilor de privatizare menite să crească eficiența economică. 

 

 

Ultimele Articole