AcasăExterneDocumente clasificate, descoperite în biroul președintelui Joe Biden

Documente clasificate, descoperite în biroul președintelui Joe Biden

O serie de documente clasificate, din perioada în care președintele SUA, Joe Biden, era vicepreşedinte au fost descoperite toamna trecută, în biroul său privat.

Potrivit legii din Statele Unite ale Americii, titularii de funcţii federale sunt obligaţi prin lege să renunţe la documentele oficiale şi la dosarele clasificate atunci când îşi încheie serviciul guvernamental, scrie CNN.

În prezent, fostul preşedinte Donald Trump este în centrul unei investigaţii federale pentru fapte similare, după ce agenţii FBI au găsit anul trecut la reşedinţa sa privată din Mar-a-Lago, Florida, mii de documente oficiale, unele având parafa „clasificat” sau „secret”, din perioada în care Trump s-a aflat în funcţie la Casa Albă.

Despre ce era documentele descoperite

Se pare că, documentele au fost găsite de către avocații lui Joe Biden, în noiembrie 2022, în timp ce închideau un birou din Washington D.C., pe care Biden l-a folosit în cadrul relaţiei sale cu Universitatea din Pennsylvania, unde a fost profesor onorific din 2017 până în 2019, a precizat sursa CNN.

Este vorba de circa 10 documente clasificate. Nu este clar la ce se referă documentele sau de ce au fost duse în biroul privat al lui Biden.

Biden a fost vicepreşedinte în cadrul administraţiei lui Barack Obama din 2009 până în 2017.

Postul CBS News a relatat prima dată despre descoperirea acestor documente. Potrivit CBS, procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, i-a cerut procurorului general din Chicago să examineze documentele clasificate, care au fost predate Arhivelor Naţionale.

Materialele clasificate includeau unele dosare ultrasecrete cu denumirea de „informaţii sensibile compartimentate”, prescurtată SCI, care este folosită pentru informaţii extrem de sensibile obţinute din surse ale spionajului, scrie CNN.

După descoperirea documentelor, avocaţii lui Biden au contactat imediat Administraţia Naţională a Arhivelor şi Înregistrărilor (NARA), care a început să cerceteze problema, a precizat sursa. Echipa lui Biden a cooperat cu NARA, care ulterior a ajuns să considere situaţia ca fiind o greşeală datorată lipsei unor măsuri de protejare adecvată a documentelor, a precizat sursa CNN.

Cum a reacționat Casa Albă

„Casa Albă cooperează cu Arhivele Naţionale şi cu Departamentul de Justiţie în ceea ce priveşte descoperirea a ceea ce par a fi documente ale administraţiei Obama-Biden, inclusiv un număr mic de documente cu marcajul clasificat”, a declarat Richard Sauber, consilierul special al preşedintelui Biden, într-un comunicat.

„Documentele au fost descoperite atunci când avocaţii personali ai preşedintelui împachetau dosare aflate într-un dulap încuiat pentru a se pregăti să elibereze spaţiul de birouri de la Penn Biden Center din Washington, D.C.

Preşedintele a folosit periodic acest spaţiu de la jumătatea anului 2017 până la începutul campaniei din 2020. În ziua acestei descoperiri, 2 noiembrie 2022 (cu câteva zile înainte de alegerile de la mijlocul mandatului – n.r.), Biroul de consiliere al Casei Albe a notificat Arhivele Naţionale. Arhivele au intrat în posesia materialelor în dimineaţa următoare”, precizează comunicatul consilierului special al preşedintelui.

Documentele nu au făcut obiectul niciunei solicitări sau anchete anterioare

„Documentele nu au făcut obiectul niciunei solicitări sau anchete anterioare din partea Arhivelor. De la această descoperire, avocaţii personali ai preşedintelui au cooperat cu Arhivele şi cu Departamentul de Justiţie în cadrul unei proceduri, pentru a se asigura că toate documentele administraţiei Obama-Biden se află în mod corespunzător în posesia Arhivelor”, a adăugat consilierul special al preşedintelui.

Casa Albă l-a angajat pe Richard Sauber în mai anul trecut, pentru a ajuta la răspunsul administraţiei Biden la eventualele investigaţii viitoare, în cazul în care republicanii vor recâştiga majoritatea în Congres la alegerile de la mijlocul mandatului, ceea ce s-a şi întâmplat în Camera Reprezentanţilor. Sauber, care era la acea vreme cel mai important avocat al Departamentului pentru Veterani, şi-a început activitatea la Casa Albă cu titlul de “consilier special al preşedintelui”.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.