Doi ani bătuți în cuie? Anunțul lui Câciu despre creșterea de taxe și impozite

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, susține că până în 2024 nu vor fi creșteri de taxe și impozite și de abia atunci se poate discuta de anumite ajustări, în sensul eliminării unor facilitiăți pentru anumite sectoare.

„Eu v-am spus destul de clar şi am fost destul de clar că în 2023 şi în 2024 o ajustare masivă nu va mai avea loc, jalonul din PNRR spunându-ne ce am avut de făcut până în 2023. Pe de altă parte, tot în PNRR se prevede ca până în 2026, după analiza regimului fiscal, să intrăm pe o serie de ajustări. Din punctul meu de vedere, acest lucru va fi făcut, dar vă vom anunţa după deciziile coaliţiei, dar nu mai devreme de 2024. O să vedeţi la momentul în care începem această dezbatere şi implementarea să se facă în 2025, 2026 pe anumite zone. Acolo unde, pentru că se pune întotdeauna un subiect ca şi cum ar fi un subiect care-i defavorizează pe unii sau pe alţii, acolo unde sunt distorsiuni economice create de sistemul fiscal”, a declarat Adrian Câciu, la Palatul Victoria.

La un moment dat se vor elimina niște facilități fiscale! Când? Nu se știe

Pe același subiect a vorbit și secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Chitu, dar ceva mai înainte, la o conferință EY România. Acesta a dat de înțeles că Guvernul ar putea decide în perioada următoare să elimine câteva facilități de care se bucură unele sectoare ale economiei, să aducă cota de TVA de 5% la 9% sau chiar la 19% în zonele unde există cote reduse și/sau să renunțe al unele scutiri de impozit și contribuții. „Da, sunt acele tax expenditures pe care le găsiți în rapoartele de țara (de la diverse instituții internaționale n.r.). Avem lista cu toate aceste tax expenditures. Le știm. Ele pot pleca de la cote reduse de TVA pentru anumite sectoare, pana la scutiri de impozit pe impozite și contribuții pentru diferite sectoare”, a afirma Chitu, citat de Hotnews.

Întrebat dacă aceste eliminări vor fi în acest an, Chitu a spus că nu crede că se vor lua astfel de măsuri. „Avem aceste deficite structurale. Spațiul nostru în buget este acoperit de cheltuieli recurente privind pensii și asistenta sociala și păstram acest nivel de venituri din taxe. N-o să fim credibili în fata creditorilor externi”, a mai arătat Alin Chitu.

Cheltuielile statului cu taxele și impozie sunt uriașe

Tax expenditures se referă la cheltuielile pe care statul are cu impozitele și taxele, mai exact cu cele care o cote mai reduse. Conform FMI, România înregistrează anual cheltuieli cu impozitul pe proprietate împreună cu pierderile de venituri din stimulentele fiscale, din sistemul impozitului pe venit, contribuțiile la asigurările sociale și TVA. Veniturile pierdute din lista extinsă a cheltuielilor fiscale pentru impozitele pe proprietate sunt estimate la o constantă de 0,2 la sută din PIB pentru perioada 2020-2024. ”Semnificația pierderii de venituri a unor măsuri individuale de reducere a impozitelor este necunoscută, dar ar spori transparența și proiectarea politicii eficientă din punct de vedere al costurilor dacă ar fi calculată și raportată în documentația bugetară”, susține FMI.

Iată câteva exemple de facilități fiscale. Cota de 5% se aplică pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice. Cota de 9% TVA se aplică pentru cazarea în sectorul hotelier, servicii restaurant, catering. De asemenea, cu o cota de 9% se vor taxa și îngrășămintele chimice și pesticidele chimice de tipul celor utilizate în mod normal în agricultură, care se vor reglementa prin ordin comun MF/MADR.

De scutiri de impozite se bucură IT-iștii, inclusiv cei care lucrează în sectorul public, precum și angajații din industria fabricării băuturilor, respectiv a vinurilor, berii, altor băuturi alcoolice, și din producția de ape minerale, cei din sectorul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare etc.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed