Doi foşti directori ai RAAN, un alt fost angajat al instituţiei şi doi reprezentanţi ai unei firme, trimişi în judecată de DNA într-un dosar de abuz în serviciu/ Prejudiciul adus Regiei, estimat la peste 67 de milioane de lei

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, marţi, că procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Gheorghe Dulcea, la data faptei îndeplinind succesiv funcţiile de director economic (01.01.2008 – 17.05.2012) şi ulterior director general (18.05.2012 – 28.03.2013) în cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (R.A.A.N), Gheorghe-Silviu Constantin, la data faptei director economic adjunct/şef serviciu financiar contabilitate în cadrul R.A.A.N. – Sucursala RomagTermo, Mihai Trăilescu, la data faptei şef Serviciul investiţii în cadrul R.A.A.N. – Sucursala RomagTermo, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei doi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada februarie – iulie 2012, Dulcea şi Constantin, în calităţile lor de directori, ar fi aprobat ca Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare să plătească, în mod nelegal, suma de 55.679.341 lei către societatea reprezentată de ceilalţi doi inculpaţi.

„S-a reţinut că plata, reprezentând contravaloarea unor lucrări care nu au fost executate, precum şi penalităţi, dobânzi şi taxă de scont nejustificate ar fi fost aprobată de cei doi directori cu încălcarea prevederilor dispoziţiilor legislaţiei primare, iar la o parte din plăţile efectuate presupus nelegal ar fi contribuit şi Trăilescu Mihai, şef Serviciul investiţii, care ar mai fi semnat şi alte documente ce ar fi generat plăţi nelegale suplimentare de 11 598,580 lei”, a arătat DNA.

Prejudiciul reţinut în dauna Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare este estimat la suma de 67.277.920 lei, iar regia, prin lichidator judiciar, s-a constituit parte civilă împotriva inculpaţilor.

Conform sursei citate, plăţile presupus nelegale s-au făcut în contextul derulării unui contract ce fusese încheiat în 12.05.2009, între Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare – ROMAG-TERMO şi o societate comercială, având ca obiect furnizarea, montarea şi punerea în funcţiune a instalaţiei de evacuare a deşeurilor (zgură şi cenuşă) produse de o termocentrală, respectiv sucursala ROMAG-TERMO, localizată în comuna Izvorul Bârzii, satul Halânga, judeţul Mehedinţi. Această termocentrală asigura, între altele, aburul tehnologic necesar producerii de apă grea ca moderator şi agent de răcire pentru cele două grupuri ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă.

„Modernizarea instalaţiei de tratare a deşeurilor rezultate din arderea cărbune urma să  elimine inconvenientele de natură tehnologică, economică şi de mediu ce încălcau reglementările europene de depozitare a deşeurilor. În condiţiile derulării contractului mai sus menţionat, din probele administrate a reieşit că, pe lângă faptul că Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare ar fi ajuns în situaţia de a plăti lucrări neefectuate, prin conduita celor trei inculpaţi din conducere, această regie ar fi fost nevoită să plătească penalităţi nejustificate. Modalitatea în care s-a derulat contractul respectiv ar fi contribuit la intrarea în insolvenţă şi, în final, la falimentul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare”, au arătat procurorii DNA.

În vederea acoperirii prejudiciului, s-a dispus sechestru asigurător asupra bunurilor tuturor inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mehedinţi cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză faţă de inculpaţi.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed