Dolarul a evoluat slab, luni, faţă de majoritatea monedelor importante; lira sterlină a atins cel mai ridicat nivel din ultimul an

Indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane faţă de şase valute importante, a scăzut cu 0,1%, la 101,21, totuşi mai bine decât cel mai redus nivel din ultimul an, de 100,78k, atins luna trecută.

Fed a mărit săptămâna trecută dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, dar s-a exprimat cu mai multă precauţie faţă de alte bănci centrale, renunţând la afirmaia că este nevoie de oi majorări.

”Toată lumea urmăreşte activităţile economice şi datele, pentru a vedea dacă indică o recesiune în SUA, fie în al doilea semestru, fie în ultimul trimestru al anului. Dar apoi vin aceste date solide despre piaţa americană a muncii, care arată solide şi continuarea presiunilor salariale. Aşa că pare că tot amânăm inevitabilul, sau inevitabilul nu va veni, în privinţa recesiunii”, a declarat Joe Francomano, manager de portfoliu la Gelber Group în New York.

Lira sterlină a atins luni cel mai ridicat nivel din peste un an, faţă de dolari, fiind tranzacţionată la 1,2668 dolari pe unitate, nivel maxim după aprilie 2022, dar ulterior avansul s-a corectat până la 1,2641 dolaeri pe unitate.

Lira a crescut şi faţă de euro şi rămâne în centrul atenţiei în această săptămână, fiind aşteptat ca Banca Angliei să crească joi dobânda cheie.

Euro a urcat cu aproape 16% faţă de dolari, comparativ cu un minim atins în septembrie, iar luni a fost aproape neschimbat, la 1,1022 dolari pe unitate, susţinut de aşteptările că Banca Centrală Europeană va menţine dobânzile ridicate mai mult decât o va face Fed.

Săptămâna trecută, BCE a încetinit creşterea dobânzilor, dar a semnalat că aceasta va continua.

Traderii urmăresc şi impasul legat de plafonul datoriilor SUA, din Congres, în timp ce secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen a avertizat că guvernul ar putea să îşi mai plătească datoriile doar până în iunie.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed