Dolarul scade la un nou minim istoric, pe fondul temerilor legate de credite

0
Dolarul scade la un nou minim istoric, pe fondul temerilor legate de credite

Euro s-a apreciat cu 0,35% de la închiderea şedinţei de joi din Statele Unite, după ce atinsese mai devreme valoarea record de 1,4739 dolari/euro, pe platforma bursieră electronică EBS.

O previziune negativă făcută joi de preşedintele Fed, Ben Bernanke, a întărit supoziţiile din piaţă că banca centrală va reduce din nou dobânda de politică monetară, pe fondul atracţiei mici pe care o prezintă dolarul pentru investitori.  “Jucătorii din piaţă au devenit îngrijoraţi pe fondul zvonurilor că mai multe bănci americane vor înregistra pierderi suplimentare şi au vândut dolari”, a declarat directorul de administrare a pieţei valutare din cadrul Mitsubishi UFJ TrustBank, Hideaki Inoue.

“Euro pare să îşi atingă apogeul. Însă deprecierea dolarului ar putea atinge un nou nivel, dacă apar mai multe veşti neplăcute, care să alimenteze noi presupuneri că  Fed va reduce dobânda de referinţă”, a mai spus Hideaki Inoue.

Lira sterlină s-a apreciat cu aproximativ 0,15%, până la 2,1110 dolari/liră, după atingerea recordului ultimilor 26 de ani, de 2,1145 dolari/liră. Dolarul şi-a adâncit pierderea de peste noapte în faţa francului elveţian şi a scăzut până la 1,1208 franci/dolar, cea mai redusă valoare din 1995.

Indexul dolarului, care îi măsoară valoarea faţă de un coş format din şase monede principale, a scăzut cu 0,35%, până la 75,191 puncte, după ce înregistrase miercuri valoarea minimă record de 75,077 puncte. Dolarul a reuşit, totuşi, să-şi menţină poziţia în faţa monedei japoneze, la 112,66 yeni/dolar, foarte puţin schimbată faţă de sedinţa de ieri de la New York şi faţă de nivelul minim al ultimilor trei luni, de 112,00 yeni/dolar, atinsă joi.

Bernanke le-a spus strategilor americani că Federal Reserve estimează o încetinire semnificativă a economiei Statelor Unite în al patrulea trimestru din 2007 şi în prima jumătate a anului următor, pe fondul tulburărilor din piaţa creditelor şi posibilităţii agravării crizei din sectorul ipotecar.

Sursa: NewsIn