Două vești bune pentru economie! Dar și două rele

Producția industrială a crescut în primele patru luni iar investițiile străine au trecut de la minus la 2 miliarde în perioada ianuarie-aprilie 2021. În schimb, deficitul de cont curent s-a dublat și datoria externă a crescut cu un miliard de euro. Avem astfel de a face cu două vești bune pentru economie dar și de două vești proaste.

Producția industrială a crescut în primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2020, arată ultimele date transmise luni de Institutul Național de Statistică (INS). Datele INS arată că acest lucru se datorează creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (16,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (11,5%). Industria extractivă a scăzut cu 6,6%. Această creștere are o explicație: Anul trecut, în martie a început criza generată de pandemie iar economia a scăzut brusc. Anul acesta, economia a continuat trendul de creștere consemnat încă din trimestrul III din 2020.

Tot din pricina pandemiei, am avut anul trecut, în primele patru luni o scădere a investițiilor străine, cu 43 milioane de euro. În perioada ianuarie-aprilie 2021, avem o valoare a investițiilor directe ale nerezindenților de 2,33 miliarde de euro, din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 2,19 miliarde de euro euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 133 milioane euro, potrivit datelor prezentate de BNR.

Și acum veștile rele

În perioada ianuarie – aprilie 2021, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 4,71 miliarde de euro, comparativ cu 2,27 miliarde de euro în perioada ianuarie – aprilie 2020, conform BNR. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 966 milioane euro, balanța veniturilor secundare și cea a serviciilor au înregistrat excedente mai mici cu 295 milioane euro, respectiv cu 108 milioane euro, iar balanța veniturilor primare și-a transformat excedentul în deficit. Asta înseamnă că se scurg tot mai mulți bani din țară pentru că producția internă nu poate să satisfacă nevoile de consum. Anul trecut, am avut o diminuare a deficitului pentru că teama de necunoscut, dată de pandemie, a făcut ca foarte mulți oameni să nu mai consume, ceea ce înseamnă că nu s-au mai dus bani pe produse care ar fi venit de afară. Anul acesta, consumul a recuperat și, prin urmare, au revenit achizițiile de bunuri și servicii, inclusiv de cele din străinătate.

O altă veste proastă este creșterea datoriei externe. În perioada ianuarie – aprilie 2021, datoria externă totală a crescut cu 1,048 miliarde de euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 92,334 miliarde de euro la 30 aprilie 2021 (72,7 la sută din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,5 la sută față de 31 decembrie 2020. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 30 aprilie 2021 nivelul de 34,64 miliarde de euro (27,3 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 4,7 la sută față de 31 decembrie 2020.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed