Dovada că ”blândul” Scholz l-a ironizat pe Putin chiar în ”groapa cu lei”

Cancelarul german Olaf Scholz a fost acuzat că se comportă ca un lider slab în criza ucraineană și că tratează Rusia cu menajamente, însă, în vizita sa de marți la Kremlin, nu numai că i-a ținut piept președintelui rus Vladimir Putin, dar a părut că-i și place să facă asta, transmite Reuters.

Experții politici se întrebau, înainte de vizită, cum se va descurca blândul Scholz în „groapa cu lei”.

Aceasta, în condițiile în care oficialii ruși sunt cunoscuți pentru faptul că își tachinează în mod public oaspeții și încearcă să câștige puncte de imagine în fața lor.

De exemplu, Putin și-a adus labradorul la întâlnirea cu fostul cancelar Angela Merkel în 2007, deși frica acesteia de câini era binecunoscută.

Dar Scholz a fost neașteptat de combativ în conferința de presă comună cu Putin din timpul vizitei de o zi la Moscova, chiar dacă și-a păstrat tonul liniștit și măsurat care îl caracterizează.

Când Putin a criticat NATO, spunând că a lansat un război în Europa prin bombardarea fostei Iugoslavii în 1999, Scholz a ripostat, spunând că acest lucru a fost făcut pentru a preveni genocidul, o referire la persecuția etnicilor albanezi din Kosovo.

Putin a replicat că Rusia a considerat că tratamentul aplicat etnicilor ruși în regiunea Donbass din estul Ucrainei este un genocid. După aceea, într-o altă conferință de presă, Scholz a declarat că folosirea de către Putin a cuvântului genocid a fost greșită.

Nu s-a ferit să-l ironizeze pe Putin
Scholz a ironizat chiar și temerile lui Putin privind extinderea NATO spre est, făcând referire atât la faptul că acest subiect nu va fi prea curând pe agenda Alianței, cât și la lunga domnie a lui Putin la cârma Rusiei.

„Nu prea știu cât timp intenționează președintele să rămână în funcție”, a spus el, cu un zâmbet către Putin.

„Am sentimentul că ar putea fi pentru mult timp, dar nu pentru totdeauna”, a adăugat Scholz.

Unii analiști l-au lăudat pentru că și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de problemele legate de drepturile civile și s-a întâlnit cu diverși activiști.

Întrebat mai târziu de reporteri despre înțepătura la adresa lui Putin, Scholz a zâmbit, spunând că acest lucru a dat savoare discuțiilor „intense” de mai multe ore.

Altă atitudinea față de vizita lui Macron la Moscova

Unii critici s-au plâns totuși că a cedat prea mult în fața Rusiei, minimizând posibilitatea ca Ucraina să devină membră a NATO.

Totuși, tonul său mai asertiv ar putea contribui la restabilirea credibilității sale ca unul dintre cei mai importanți actori politici din Europa.

Emmanuel Macron a încercat în ultima vreme să-și asume un rol de lider în contextul crizei ucrainene, dar vizita lui Macron la Moscova nu a părut deloc un succes.

Președintele francez nici măcar nu a încercat să dea o replică atunci când Putin, săptămâna trecută, într-o conferință de presă comună, a pus la îndoială afirmația NATO că este o alianță strict defensivă, citând campaniile ofensive ale blocului în Irak, Libia, Afganistan și Serbia.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed