Dr. Doom: Cred că 1.000 de bănci vor da faliment până ieşim din criză

Cea mai mare economie a lumii este ameninţată de o revenire în formă de ‘W’ şi în cel mai bun caz, poate spera la o revenire înceată, corespondentă unei recesiuni de tip ‘U’, a precizat pentru postul CNBC celebrul economist Nouriel Roubini.

Dr. Doom estimează că preţurile imobilelor rezidenţiale vor mai scădea, iar americanii vor economisi în continuare, în detrimentul cheltuielilor de consum. Vestea nu are cum să fie una bună, deoarece aproximativ două treimie din produsul intern brut al Statelor Unite este generat de consum.

Totul va semăna cu moartea printr-o mie de incizii, a spus Nouriel Roubini, amintind de o metodă de tortură folosită în China în urmă cu mai multe sute de ani. El a explicat că nu doar băncile, ci întreg sistemul financiar este lovit puternic. Economistul a estimat că 1.000 de instituţii financiare şi-ar putea închide porţile până ca ţara să îşi revină cu adevărat.

În 2008, 25 de bănci au falimentat, iar în primele nouă luni din acest an, încă 92 de creditori americani au dispărut de pe piaţă. Acest lucru înseamnă că în cea mai mare economie a lumii cam 2-3 bănci intră în incapacitate de plată în fiecare săptămână.

În privinţa Lehman Brothers, Nouriel Roubini a spus că salvarea gigantului cu active de 600 de miliarde de dolari nu ar fi schimbat nimic, deoarece fosta bancă de investiţii reprezenta un simptom al crizei, nu cauza acesteia.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed