AcasăEconomieDragoş Anastasiu: Începând din martie-aprilie, lucrurile se vor relaxa din toate punctele...

Dragoş Anastasiu: Începând din martie-aprilie, lucrurile se vor relaxa din toate punctele de vedere. Eu cred că vor trece 3-4 ani până când vom reveni la nivelul din 2019, dar probabil mulţi operatori din turism vor dispărea până atunci

Întrebat cum vor evolua salariile în industrie şi numărul de angajaţi, Anastasiu spune că cel care poate un răspuns cât mai aproape de realitate se califică la Premiul Nobel pentru economie.

”Trăim într-o perioadă extrem de impredictibilă. Practic, nu ştim ce se întâmplă peste o săptămână, peste două, dar peste şase luni sau un an. Dar avantajul nostru al antreprenorilor din România este că ne-am obişnuit de ani de zile să trăim cu impredictibilitate. Cu toate acestea, ce putem spune este aşa: nu putem spune ce se va întâmpla în zona medicală, că nu este în mâna noastră. Common-sense-ul ne spune că începând din martie-aprilie, lucrurile se vor relaxa, din toate punctele de vedere, fie că vorbim de imunizare, de vaccin, fie că vorbim de temperaturi mai ridicate unde viruşii nu se simt foarte bine”, a precizat Anastasiu.

Lucrurile vor reveni sub o formă sau alta, cu siguranţă nu la nivelul din 2019, consideră omul de afaceri.

”Se pune întrebarea când vom reveni la acelaşi nivel. Aici este un feeling personal, eu cred că vor trece 3-4 ani până când vom reveni la nivelul respectiv şi vom reveni altfel: mai eficientizaţi. Probabil mulţi vor dispărea până atunci, deci probabil în număr mai mic, probabil că nu va fi atât de multă presiune pe forţa de muncă, asta va însemna o presiune mai mică pe creşterea salariilor. Cu siguranţă turismul intern peste tot în lume este cel care va reveni mai repede vs turism la distanţă. Cu siguranţă că turismul în zone izolate va reveni mai repede decât turismul aglomerat. Unităţile mai mici vor fi mai căutate. Şi eu fac predicţia că şi agenţiile de turism vor fi mai căutate decât au fost înainte deşi poate pare ireal ce spun acum, pentru că lumea a înţeles în perioada aceasta ce înseamnă să suni şi să nu ai cu cine să vorbeşti. Eu cred că lucrurile vor reveni la normal, dar începând din primăvara anului viitor, încet, încet. Cine va mai fi la start depinde foarte mult de reacţia statului român: ori vor fi puţini cei care au avut resurse puse deoparte şi care au beneficiat eventual de nişte ajutoare, ori vor fi mai mulţi, dacă statul român va înţelege să îi ajute pe toţi să treacă peste această perioadă”, a adăugat Anastasiu.

Există oferte pentru sărbători, pentru Sfântul Andrei/1 decembrie, spune el, dar există reticenţă din partea turiştilor, însă hotelurile rămân deschise.

Direct şi indirect, turismul înseamnă 5,7% din PIB-ul României, spune omul de afaceri, care vorbeşte de o pierdere de 3 miliarde euro a industriei în acest an.

Industria a propus autorităţilor un ajutor în cash proporţional cu pierderea cifrei de afaceri faţă de 2019.

”Este industria cea mai lovită la nivel mondial, care pentru a putea să continue necesită un parteneriat cu statul. Suntem conştienţi de faptul că, la nivelul Guvernului României, resursele sunt limitate. Pe de altă parte, statul a venit şi a luat măsuri, statul trebuie să fie partener şi să ne susţină, se întâmplă şi în alte ţări”, a spus Anastasiu.

Despre măsurile specifice privind ajutorul acordat turismului, spune că nu au intrat în vigoare, există granturile de 1 miliard de euro.

”Acolo s-a lărgit foarte mult raza de aplicare, au intrat destul de multe CAEN-uri. S-au înscris 23.000 de firme. Deocamdată, tot plafonul actual se califică probabil undeva la 3-4.000, urmând să vedem dacă promisiunile legate de lărgirea plafonului la încă 500 milioane euro va intra în vigoare, în aşa fel încât să intre toate cele 23.000 de firme. Dar banii aceia nu au ajuns în conturile agenţiilor de turism, ale restaurantelor, ale hotelurilor, ale firmelor care fac divertisment. Aşa încât oamenii trebuie să supravieţuiască sub o formă sau alta în ideea şi de a proteja angajaţii. Sunt 400.000 de angajaţi în toată această zonă”, a afirmat Anastasiu.

Din cunoştinţele sale, spune că banii pe septembrie nu au intrat încă, se aşteaptă o rectificare bugetară”.

“Semnalul nostru de alarmă este tras cu toată seriozitatea în acest moment. Dacă ne dorim să menţinem industria turismului, statul este solicitat să intervină urgent”, afirmă Anastasiu.

Industria hotelieră este la sub 10% din capacitate acum, iar oamenii de afaceri se aşteaptă ca anumite hoteluri să se închidă, cel puţin temporar.

”Restaurantele sunt acum închise la interior, afară sunt zero grade, în mijloc de noiembrie nu putem să ne aşteptăm să funcţionăm cu terasele, în pofida tuturor eforturilor de sisteme de igienă adoptate de industria HoReCa, de tot felul de încălzitoare pe terase. Toate acestea nu vor permite industriei să funcţioneze. (…) Stuaţia este cumva dramatică la acest moment. Mesajul nostru către Guvern este unul de cea mai mare seriozitate: Dacă nu se iau măsuri urgent, lucrurile vor intra pe un făgaş în care scapă cine poate”, a mai spus Dragoş Anastasiu.


 

Ultimele Articole