DRULĂ, despre comportamentul premierului: „Spunea că lucrurile se întâmplă azi și nu se întâmplau nici după o lună”

0
33

Fostul ministru al Transporturilor, Catalin Drula, a dezvaluit miercuri seara detalii despre comportamentul lui Florin Citu la varful executivului.

„Aceste 8 luni sunt proba maturitatii noastre. In felul in care am fost tratati si la comportamentul premierului Citu, am trecut cu rabdarea de orice limita. Si mai ales Dan Barna. Omul e un monument de rabdare si de tact in relatiile inclusiv marunte, zilnice cu premierul, in care ne spunea ca lucrurile se intampla astazi si nu se intamplau nici dupa o luna. Dar nu vreau sa intru in bucataria interna. Pana la urma, in momentul de fata, eu am convingerea ca este un om, din pozitia pe care o are in momentul de fata, care face rau Romaniei. Or, votul pe care l-am primit, responsabilitatea ma obliga sa actionez ca atare.

(…) Ce nu merge in aceasta coalitie este premierul Citu. Prin inlocuirea sa, putem reveni intr-o formula de guvernare care era functionala”, a declarat Drula, miercuri seara, la B1 TV.

Drula a mai spus apoi ca premierul Citu se comporta precum un „mic satrap”.

„Am avut senzatia ca nu intelege conceptul acesta parlamentar ca e nevoie de o majoritate. Eu n-am dat concurs pe post la premierul Citu sa fiu angajat ministru la Transporturi”, a subliniat Drula.

Fostul ministru a mai spus ca sunt multi liberali, chiar la varful partidului, care au realizat ca au gresit mergand pe mana lui Citu.

„Ce cred eu eu, si semnalele pe care le am, este ca foarte multi oameni de la varful PNL inteleg ca au pus un pariu gresit cu Florin Citu. E cumva complicat in momentul asta sa rezolve situatia. Dar isi dau seama ca e un pariu gresit atat pentru partidul dumnealor, unde nu vreau sa ma bag, cat si pentru Romania si cred ca cauta activ solutii. Eu sper sa aiba mintea buna, sa gandeasca ca putem construi lucruri impreuna, sa gandeasca aceste interimate la ministere ca pe niste interimate, nu ca pe un mic razboi de capturare a unui teritoriu si sa putem reface o coalitie care acum opt luni credeam ca e coalitia care poate sa refaca reformele in Romania”, a mai aratat Catalin Drula.

Florin Citu a declarat, miercuri, ca „niciodata” nu va demisiona din fucntia de premier, acuzat USRPLUS ca aplica „metoda Dragnea”.

Intrebat de jurnalisti daca va demisiona pentru a pune capat crizei politice, Citu a raspuns ca „niciodata”.

„Niciodata. Eu nu sunt un iresponsabil. Sa arunci Romania in aer, sa lasi Romania fara guvern in prag de iarna, cand avem deja vedeti cate probleme – valul patru (al pandemiei de COVID-19), avem pretul la energie, urmeaza discutia despre salariul minim, bugetul pentru anul viitor. Sa arunci Romania in aer – nu sunt iresponsabil, nu voi face acest lucru. Metoda Dragnea vad ca este adoptata de alti colegi, dar nu va fi niciodata adoptata de mine”, a afirmat Citu la sediul Guvernului.

 

Intrebat daca, in opinia sa, este necesara o discutie tete-a-tete cu seful statului, asa cum a afirmat presedintele PNL, Ludovic Orban, premierul a replicat: „Domnul presedinte decide daca vrea sa aiba o discutie si cu cine sa aiba o discutie”.

„Eu am spus si, vedeti, de fiecare data solutia era una foarte simpla: un ministru al Justitiei imediat, care sa isi faca treaba si sa nu obstructioneze actul guvernamental. Nu a fost acea solutie. Foarte bine. Era o alta solutie retragerea motiunii. Nici aceasta nu s-a intamplat. Vedem, dupa aceea, care sunt solutiile pe masa in viitor”, a sustinut Florin Citu.

Citu a mai sustinut ca presedintele Senatului, Anca Dragu, vrea sa scoata USR PLUS de la guvernare prin sesizarea catre CCR in care solicita ca prim-ministrul sa fie obligat sa numeasca noi ministri, adaugand ca demersul este unul „hilar”.

„Eu cred ca doamna presedinte al Senatului vrea sa scoata USR de la guvernare, pentru ca asta inteleg, de fapt. Si inteleg ca doamna spune ca trebuie sa vin cu noi ministri. Daca se schimba configuratia Guvernului, nu pot sa fie ministri de la USR PLUS. Deci, (…) ne spune sa scot USR de la guvernare. Este un demers hilar, cel putin, dar succes!”, a declarat Florin Citu la Palatul Victoria.

Presedintele Senatului a sesizat, miercuri, Curtea Constitutionala asupra unui conflict juridic de natura constitutionala dintre Guvern si prim-ministru, pe de o parte, si Parlament, pe de alta parte.

„Solicit instantei de contencios constitutional sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei si prim-ministru, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, pe de alta parte, nascut din incalcarea dispozitiilor constitutionale referitoare la obligativitatea obtinerii acordului Parlamentului in cazul remanierii guvernamentale, efectuate dupa schimbarea compozitiei politice a Guvernului. De asemenea, cer obligarea prim-ministrului la a formula propuneri de ministri si a le inainta Parlamentului in vederea pronuntarii asupra noii compozitii politice a Guvernului”, a aratat Dragu intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Parlamentului.