Drumul către Euro 2024. Israel – România, la Budapesta

S-au împlinit, este foarte adevărat, 30 de ani de la uriașa calificare a naționalei României la Campionatul Mondial din SUA. 17 noiembrie 1993. Zi menită probabil să consolideze în mod providențial șansele unei alte calificări istorice. De această dată, la Euro 2024. Desigur, perspectiva optimistă este întotdeauna cea mai eficientă. Mai grav este însă că s-au împlinit exact 26 de ani și două luni de la momentul celei mai bune clasări din istorie a naționalei României în ierarhia FIFA. Se întâmpla pe 17 septembrie 1997. România se afla pe locul 3 în lume. Doar Brazilia și Germania erau mai sus.

17 noiembrie 2023. Arcul peste timp este semnificativ. România ocupă azi locul 48. Altfel spus, ceva mai mult de un sfert de secol de cădere liberă. Ce-i drept cu o tresărire înșelătoare în pragul unei dezvrăjiri fotbalistice mereu amânate. Și nu are nicio legătură cu știința jocului. Mai degrabă cu mirajul eternei validări a unei prezențe binemeritate, dar aproape mereu refuzate de șansă. La Campionatul Mondial sau la Campionatul European.

O șansă în plus
Acea tresărire a fost înainte de Euro 2016. În iulie 2015, România ocupa locul 8. Argentina era prima, iar din Europa, doar Germania, Belgia, Olanda și Portugalia erau mai bune. Metodologia alcătuirii clasamentului FIFA contează mai puțin. Naționala venea după 12 luni fără înfrângere. Problema este că la Euro 2016, tricolorii au obținut doar un singur punct din trei partide.

Problemele geopolitice, în funcție de natura și implicit anvergura lor, au afectat mai mult sau mai puțin aproape toate echipele Grupei I din preliminariile Euro 2024. Naționala Israelului este nevoită să joace meciul de acasă, la 50 de kilometri de Budapesta. Foarte aproape de calificare, România are așadar o șansă în plus. În condițiile în care naționala Israelului se află, potrivit FIFA, pe locul 71 in lume. Dar, pentru România s-ar părea că această diferență nu este suficientă.

Cel mai frumos meci
Desigur, clasamentele listate în afara competițiilor propriu-zise pot fi înșelătoare. Chiar și Elveția pare să tremure pe primul loc al grupei, deși în ierarhia FIFA ocupă un respectabil loc 14. Însă elvețienii par mai puțin interesați de șanse suplimentare. Doar așteaptă partida cu România, programată pe 21 noiembrie. Șansa are desigur rolul ei, deși am aflat de mult că norocul pare să-i prefere pe cei îndrăzneți. Nu e cazul tricolorilor de acum.

E cazul tricolorilor de acum 30 de ani. Au avut șansa lor în meciul de la Cardiff, când au învins Țara Galilor cu 2-1. Nici măcar nu au știut că nu au nevoie de așa ceva. Au dovedit-o pe Rose Bowl, în California, când au învins Argentina cu 3-2. Aceea nu a fost întâmplare și nu a fost șansă. A fost cel mai frumos meci din istoria Cupei Mondiale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed