E război în Franța! S-au ridicat baricade la aeroporturi, școli și universități

Muncitorii francezi furioși din cauza intenției președintelui Emmanuel Macron de a majora vârsta de pensionare au ieșit din nou în stradă joi într-o nouă zi de proteste la nivel național care au început să degenereze în violență, relatează Reuters.

În capitala Paris protestatarii au blocat accesul la unul dintre terminalurile aeroportului Charles de Gaulle, baricade care să blocheze intrarea în școli și universități fiind ridicate în numeroase localități din Franța.

În apropiere de Toulouse manifestanții au blocat o autostradă după ce au incendiat gunoaie aduse în mijlocul acesteia.

Protestatarii au blocat de asemenea liniile de tren de la Gare de Lyon din Paris.

Sondajele de opinie arată că majoritatea alegătorilor se opun planului guvernului lui Macron de reformare a sistemului de pensii, cea mai contestată măsură fiind majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Nemulțumirile au explodat după ce guvernul francez a adoptat proiectul legislativ săptămâna trecută fără aprobarea parlamentului, folosind o prevedere constituțională invocată de regulă doar în situații excepționale.

Senatul dominat de dreapta aprobase planul însă coaliția lui Macron nu a fost sigură că acesta va trece și de votul Adunării Naționale, camera inferioară a parlamentului de la Paris.

Macron a stârnit mânia francezilor

Furia a crescut miercuri, când Emmanuel Macron a declarat că „mulţimea” manifestanţilor care se opune reformei pensionării „nu are legitimitate” în faţa „poporului care se exprimă prin aleşi”, comentarii pe larg percepute ca arogante și care i-au făcut inclusiv mulți dintre aliații președintelui francez să se distanțeze de el.

Tot miercuri, Macron a declarat în cadrul unei intervenții televizate foarte așteptate că reforma sistemului de pensii trebuie aplicată „înainte de sfârșitul anului”.

„Această reformă este necesară. Nu-mi face plăcere, aş fi vrut să n-o fac, dar de asta mi-am luat angajamentul s-o fac”, a mai declarat şeful statului francez.

„Sunt în grevă pentru a protesta față de reforma sistemului de pensii, dar și față de ceea ce face guvernul”, a declarat joi pentru Reuters Lucile Bidet, o angajată a Air France care a ieșit să protesteze în Nantes.

„Ei nu mai ascultă oamenii”, a adăugat ea.

Sindicatele își continuă mobilizarea împotriva reformării pensiilor

Laurent Berger, șeful celui mai mare sindicat din Franța (Confédération française démocratique du travail), a declarat că afirmațiile lui Macron au dus la creșterea furiei oamenilor.

Celine Verzeletti, de la sindicatul Confédération Générale du Travail a spus că Macron este „cel care dă foc țării”.

Producția de electricitate a Franței a scăzut joi ca parte a unei noi tentative a sindicatelor de a pune presiune pe guvern să retragă legea, în timp ce în weekend va fi redusă activitatea aeroporturilor.

Greve și proteste au avut de asemenea la rafinăriile de petrol iar în orașul Dunkirk din nordul țării manifestanții au blocat un terminal de gaz natural lichefiat.

Proteste împotriva proiectului de reformare a sistemului de pensii au avut loc încă din luna ianuarie, când el a fost anunțat oficial de guvernul lui Macron, ele fiind în vasta lor majoritate pașnice.

Însă după ce guvernul a adoptat reforma prin procedură extraordinară unele dintre manifestații au luat o turnură înspre violență, o parte a protestatarilor dând foc la lucruri aflate pe domeniul public și intrând în altercații cu forțele de ordine.

„Strada are legitimitate în Franța. Nu știu ce caută Macron aici dacă nu își poate aminti această realitate istorică”, a declarat pentru Reuters Willy Mancel, un muncitor în vârstă de 42 de ani din Nantes.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed