Economia Bulgariei creste repede, Romania sta bine la salarii si deficite

0
Economia Bulgariei creste repede, Romania sta bine la salarii si deficite

 Seceta din aceasta vara a afectat in mod negativ evolutiile ambelor economii, totusi, Bulgaria a luat un avans al PIB de 6,4%, in defavoarea Romaniei, care a consemnat o crestere economica de doar 5,8% in prima jumatate a anului.

“Potentialul de crestere economica al celor doua tari este cel mai mare din UE, avand in vedere ca trebuie sa ajungem la nivelul celorlalte tari membre”, spune Tsvetan Dimitrov, directorul financiar al companiei bulgare Petrol.

Chiar daca prognozele initiale indicau evolutii favorabile celor doua economii in primul an dupa integrare, cu mult peste media din Uniunea Europeana, estimarile analistilor pentru finele anului sunt mai sumbre, cel putin in ceea ce priveste Romania. Cresterea economica a Romaniei luata in calcul de analisti pentru anul 2007 este estimata sub 6%, ceea ce presupune o evolutie mai redusa in comparatie cu cea a Bulgariei. Desi avansul economiilor celor doua state este dublu comparativ cu cel al statelor dezvoltate din UE, Romania si Bulgaria sunt codase din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor, de doar 34% din nivelul mediu din Uniune. Cu toate ca ambele state au beneficiat de o atentie sporita din partea investitorilor, atat pe segmentul de retail, cat si in sectorul financiar, Bulgaria a acumulat deficite amplificate in conditiile existentei consiliului monetar.

“Consiliul monetar se introduce in situatii de criza, dar dupa aceea incetineste cresterea. Bulgaria nu este dispusa sa renunte la consiliul monetar nici in sistemul european”, comenteaza Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata. Chiar daca autoritatile de la Sofia mizeaza pe mana de fier a consiliului monetar pentru recuperarea decalajelor, situatia pare mai favorabila Romaniei, din punct de vedere al convergentei la structurile UE.

Autoritatile bulgare luau in calcul adoptarea monedei unice europene cu patru ani inaintea Romaniei, insa starea de fapt a economiei califica mai degraba tara noastra pentru o convergenta mai rapida.

Adoptarea monedei unice euro este preconizata de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) a avea loc in 2014, dupa indeplinirea criteriilor de convergenta.

 “Dintre cele cinci conditii de zona euro, Romania indeplineste patru, inflatia nefiind foarte mult in afara marjei. Deficitul bugetar este un criteriu la limita. In schimb, Bulgaria nu indeplineste conditia de dobanda, de datorie publica si de inflatie. Cred ca sunt mai departe decat suntem noi de aderarea la euro, pentru ca dezechilibrele sunt mai mari in Bulgaria”, puncteaza Voinea.

Un prim criteriu de convergenta implica un nivel sustenabil al ratei inflatiei situat la maximum 1,5% peste media primelor trei state UE cu performante economice notabile. La nivelul lunii iulie 2007, rata inflatiei anualizate este in Romania de 5%, in timp ce in Bulgaria aceasta este de 12%. Romania are o bila alba, de vreme ce Bulgaria este foarte departe de media acceptata de 3,3%.

Un alt criteriu care este deja indeplinit de Romania este cel al datoriei publice. In vreme ce criteriul de convergenta presupune ca aceasta nu trebuie sa depaseasca 60% din PIB, in Romania datoria publica reprezinta 13,7% din PIB. Bulgaria, i­nsa, are o datorie publica amplificata, de 80% din PIB, ceea ce presupune o presiune masiva.

Stabilitatea cursului de schimb al monedei nationale este un alt criteriu de convergenta nominala. Daca volatilitatea cursului de schimb este, deocamdata, ridicata in Romania, bulgarii se bucura de o paritate fixa leva-euro. Or, tocmai metinerea unui curs fix impiedica evidentierea competitivitatii tarii.

Moneda bulgara (leva) este fixata la 0,51 euro conform unui sistem care ajuta la mentinerea sub control a cheltuielilor guvernamentale. Ca valoare, leva este cotata in momentul de fata la circa 1,7 lei. Practic, intre tintirea inflatiei si tintirea cursului, bulgarii au optat pentru prima varianta, chiar daca in ultima vreme au tot mai mari dificultati in a pastra sub control inflatia. Desi au existat sugestii din partea unor oficiali care au solicitat abandonarea fixarii cursului, reprezentantii FMI au recomandat autoritatilor de la Sofia sa continue aceasta masura. Daca la deficitele bugetare calculate pentru 2007 ambele tari se incadreaza la criteriile de convergenta, de sub 3%, amplificarea deficitelor de cont curent spulbera echilibrul si asa fragil al statelor integrate in valul

2007. La sapte luni dupa integrare, Bulgaria se confrunta cu un deficit al balantei de plati de trei miliarde euro, la un PIB estimat de 27 miliarde euro pentru intreg anul 2007, in timp ce in Romania dezechilibrul negativ al contului curent este de aproape noua miliarde euro, la un PIB estimat de 115 miliarde euro. Pentru finele anului, analistii sunt destul de pesimisti si calculeaza un avans in PIB al deficitului de 14% in cazul Romaniei si 18% in cazul Bulgariei.

Presiunea majora pe balantele de plati ale celor doua tari a fost exercitata de deficitele comerciale in expansiune. La nivelul anului 2006, ponderea deficitului comercial in PIB era de 20% la bulgari, in timp

ce in Romania reprezenta circa 15%. Principalele tari de desfacere, atat pentru Romania, cat si pentru Bulgaria, sunt Turcia, Germania si Italia. Importurile vin mai ales din Rusia, Germania si Italia.

Piata muncii

Un indicator relevant al unei economii dezvoltate il constituie procentajul persoanelor care activeaza in zona serviciilor. In timp ce media pe UE este de 30,3%, Romania are doar 16,5% din forta de munca in servicii, mult sub ponderea bulgarilor –

23% dintre acestia activeaza in servicii. Romania are de departe cel mai mare procent de populatie care lucreaza in agricultura dintre toate tarile Uniunii Europene, cu toate ca agricultura romaneasca este domeniul care a ramas cel mai putin dezvoltat. Aproape o treime dintre romanii activi – 32% – sunt implicati in acest sector, in timp ce Bulgaria (8%) se afla la doar doua procente peste media europeana. De asemenea, Romania are cea mai mica pondere de angajati care nu presteaza o munca manuala din regiunea Europei Centrale si de Est – doar 21,7%. In acelasi timp, specialistii bulgari reprezinta 28% din populatia activa, ceea ce inseamna ca tara vecina dispune de o forta de munca mai bine pregatita cerintelor UE.

Somaj

Chiar daca se afla in scadere de la luna la luna, rata somajului in Bulgaria este destul de mare in comparatie cu cea din Romania. La nivelul lunii august, somajul se afla la cota 4% in tara noastra, in timp ce la vecini cifra era de 7%. Ceea ce inseamna ca disponibilitatea fortei de munca este mai mare in tara vecina, iar acele companii straine care intentioneaza sa intre in acest moment pe piata din Bulgaria nu vor intampina probleme la fel de mari ca in tara noastra cu gasirea de personal – mai ales necalificat. De altfel, intr-un studiu recent al firmei de consultanta AT Kearney, Bulgaria se pozitioneaza mai bine decat Romania din punctul de vedere al gradului de disponibilitate al fortei de munca.

Salarii

Costurile cu forta de munca ale companiilor din Romania au crescut cu 23,4% in al doilea trimestru de dupa aderare, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Institutului european de statistica Eurostat. Cresterea este printre cele mai mari din UE – doar Letonia devansandu-ne, in timp ce Bulgaria a inregistrat o crestere mult mai mica – doar 14,6%.

In primele sapte luni de la momentul aderarii la UE, salariul mediu net din Romania a crescut cu aproximativ 15% in euro, de la 286 de euro in ianuarie, la circa 329 euro in iulie. In aceeasi perioada, salariul mediu net din tara vecina a crescut in euro cu circa 10%.

Potrivit unui studiu salarial realizat de compania Mercer in ambele tari, cele mai mari cresteri salariale din Bulgaria in ultimul an s-au inregistrat pentru top management si specialisti, in timp ce in Romania, salariile au cunoscut evolutia cea mai spectaculoasa in cazul posturilor din categoria “non-sales”, respectiv financiar-contabil, administrativ, HR, IT.

“Romania cunoaste cel mai rapid ritm de crestere al salariilor din intreaga regiune. In ansamblu, nivelul salarial din Romania este cu aproximativ 25% mai ridicat decat in Bulgaria”, spune Cristina Pasat, general manager al firmei de recrutare Professional. Potrivit acesteia, un muncitor din productie castiga in medie 180-230 de euro net in Romania, in timp ce muncitorii din tara vecina primesc intre 130 si 180 de euro. Un director de vanzari primeste in Romania intre 2.300 si 2.800 de euro net, iar in Bulgaria intre 1.400 si 1.800 de euro.

“Raspandirea foarte mare a abilitatii de a vorbi limbi straine este un avantaj competitiv al romanilor, care nu se intalneste la nicio tara din jur, nici in Bulgaria, Ungaria sau in Cehia. Spre deosebire de piata bulgara a muncii, care este mult mai mica, noi avem, totusi, foarte multi specialisti in majoritatea domeniilor care se solicita”, explica Pasat.

“In Romania, posturile pentru care este cel mai dificil de atras candidatii sunt cele din IT, vanzari si marketing, precum si in logistica. In Bulgaria – cel mai greu de gasit sunt inginerii, reprezentantii de vanzari si specialistii IT”, spune Ioana Tot, HR manager Consulteam, reprezentantul Mercer in Romania. Posturile pentru care este dificil de pastrat angajatii in Romania sunt cele din retail, vanzari si marketing, in timp ce fluctuatia cea mai mare in Bulgaria se inregistreaza in cazul inginerilor, a agentilor de vanzari si a functionarilor din administratia publica.

Bulgarii si romanii isi impart ultimele doua locuri din UE in ceea ce priveste salariul minim, respectiv puterea de cumparare. Chiar daca salariul minim din Romania este peste cel al Bulgariei, cand vine vorba de putere de cumparare, bulgarii ne devanseaza.

In prima jumatate a lui 2007, aproximativ 4.500 de locuri de munca au fost desfiintate in Romania in urma unor restructurari sau procese de fuziuni si achizitii, in timp ce Bulgaria nu a restructurat niciun job, potrivit institutului de statistica Eurofound.

“La infrastructura, Bulgaria este inaintea Romaniei, dar pe partea de resurse umane, in Bulgaria este dificil sa gasesti persoane care vorbesc cel putin o limba straina Jean Pierre Vigroux senior partener South East Europe PwC

“Cred ca bulgarii sunt mai departe decat suntem noi de aderarea la euro, pentru ca dezechilibrele sunt mai mari in tara vecina Liviu Voinea director executiv Gea

“Romania si Bulgaria sunt acum foarte atragatoare pentru investitii – au unele dintre cele mai ieftine companii si afaceri si sunt deja membre ale Uniunii Europene Tsvetan Dimitrov CFO Petrol Bulgaria