Economia pentru toți – lecția despre inflație

de Octavian Bădescu

Pentru a intelege problema inflatiei, cauzele ei, efectele si solutiile, este necesar sa intelegeti ca atat timpul dumneavoastra, cat si banii primiti ca salariu, cat si carnea pe care o cumparati de la magazin cu ei, toate reprezinta “marfuri”.

Timpul reprezinta ceea ce oferiti dumneavoastra, pentru a primi in schimb bani, adica ceea ce va obliga statul sa primiti in schimb de la angajator, adica de la cumparatorul timpului, pentru a va cumpara apoi cu ei carnea, adica ceea ce va ofera vanzatorul carnii, obligat si el de catre stat sa primeasca banii, produsi de el.

Atunci cand producatorul si proprietarul marfii numita “bani”, adica “statul”, prin Banca Centrala, multiplica “marfa” sa, marindu-i cantitatea, practic fara vreun cost de productie pe masura, intrucat proprietarul carnii nu isi poate mari cantitatea de carne produsa pentru ca nici cererea pentru carne de la populatie nu are vreun motiv sa creasca, statul genereaza practic o scadere a puterii de cumparare a banilor, rezultatul fiind ca fiecare unitate monetara poate fi preschimbata intr-o cantitate mai mica de carne decat inainte.

Cum nici marfa numita timp nu poate fi multiplicata, fiecare unitate monetara primita in schimbul timpului va putea cumpara mai putin timp al altora, deci mai putine bunuri si servicii. Pastrarea puterii de cumparare a timpului tau s-ar realiza daca banii primiti in schimb ar reprezenta o cota proportionala din masa monetara, similara celei anterioare. Dar daca banul nou creat nu a ajuns la angajatorul tau, acesta nu are cum sa ti-l dea.

Problema e si ca statul nu distribuie echitabil fiecarui cetatean si fiecarei firme, cantitatea suplimentara de bani produsa. Astfel incat, cei care au primii acces la banii suplimentari creati, acestia nefiind salariatii firmelor sau pensionarii, vor avea de castigat in raport cu ceilalti, pentru ca pot achizitiona marfuri la preturile vechi, mai mici.

Statul (adica politicul impreuna cu sistemul monetar si bancar), alege practic astfel castigatorii si pierzatorii din economie si aceasta este o mare nedreptate, care accentueaza si inegalitatea, statul fiind principalul vinovatul pentru polarizarea nelegitima.

Firmele alese pentru a fi mari vor deveni si mai mari, angajatii vor migra la ele, concurenta se va diminua si majoritatea consumatorilor vor plati cu timpul lor, vor trebui sa munceasca mai mult pentru a-si asigura subzistenta, la o calitate a consumului propriu din ce in ce mai mica, dupa ce vor ramane si fara economii si se vor si indatora tot mai mult.

Pe scurt – o cvasi-sclavie.

O foarte mare parte din oameni intreaba pe politicienii care reprezinta “statul” ce masuri ia ca sa scada preturile sau ca sa creasca salariile si pensiile.

Nimeni nu intreaba “statul” (adica Banca Centrala impreuna cu Guvernul), de ce a falsificat moneda, scazandu-i valoarea, puterea ei de cumparare, prin multiplicarea fara acoperire a acesteia.

Asta in conditiile in care “statul” ne obliga sa ne vindem timpul contra marfii lor, pe care o multiplica in continuu, dupa bunul plac si fara vreun cost de productie.

Repet – banul este o marfa. Prin urmare, nu preturile restului marfurilor au crescut, ci valoarea vanilor a fost scazuta de catre cel care are monopulul producerii si vanzarii ei, fara costuri.

Sa te bazezi pe vinovat sa rezolve problema pe care chiar el a creat-o, este – din pacate – o naivitate.

Daca si dupa aceasta explicatie, vei continua ca crezi sa solutiile la problema inflatiei constau in alte interventii ale statului, de tip “plafonarea preturilor”, “subventionarea”, “cresterea salariului minim” – inseamna ca iti meriti soarta.

Cum poti obliga toate firmele sa mareasca salariile si taxele care ajung la stat, cand banii nou creati nu au ajuns decat la unele dintre acestea?

Cum poti obliga anumite firme sa vanda cu acelasi pret, daca costurile ei au crescut?

Cum poti plati anumitor firme o parte din pretul de vanzare al produselor ei, din taxele tuturor oamenilor?

Cum poti ca cetatean, sa soliciti vinovatului toate cele de mai sus, cu convingerea ca astfel de “masuri” vor rezolva problema, fara sa realizezi ca pagubele pentru tine, pe termen mediu si lung, vor depasi beneficiile?

Cum poti ca antreprenor sa iti mai risti economiile acumulate pentru ca ai renuntat la un consum pe masura utilitatii tale avute in trecut pentru altii, investindu-le intr-un astfel de climat economic din ce in ce mai incert, datorita politicienilor si sistemului pe care acestia il perpetueaza?

Dragi prieteni, vinovatul pentru inflatie stie foarte bine ceea ce a facut, efectele produse si solutiile reale ale problemei. El nu a vrut binele majoritatii si nici nu il vrea, chiar daca te minte frumos ca l-ar vrea. Indrazneste sa crezi asta!

Vinovatului trebui sa ii ceri imperios sa nu mai faca ceea ce a facut si sa il pedepsesti exemplar. In caz contrar, vei fi mereu, ca si pana acum, victima lui.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed