x


  • EUR
    4.8704
    USD
    3.9791
string(8) "economie"

Economia Statelor Unite a înregistrat o creştere istorică de 33,1% în trimestrul al treilea

Autor: Money.ro | Sursa: news.ro | Publicat: 30.10.2020, 6:12

Această creştere record a PIB, publicată joi de Departamentul pentru Comerţ, ultima raportare economică importantă înainte de alegerile prezidenţiale de marţea viitoare, nu atenuează tragedia umană provocată de pandemia de coronavirus, în urma căreia zeci de milioane de americani sunt încă şomeri, iar peste 222.000 au murit.

Economia americană este încă cu 3,5% sub nivelul la care se afla la sfârşitul anului 2019, iar veniturile s-au prăbuşit în trimestrul al treilea.

Cu toate acestea, preşedintele Donald Trump, care se află în urma democratului Joe Biden în sondajele de opinie, a salutat rezultatul.

”Cea mai mare şi cea mai bună în istoria ţării noastre (…). Sunt atât de fericit că aceste date referitoare la PIB au venit înainte de 3 noiembrie”, a scris Trump pe Twitter.

Contracandidatul său democrat Joe Biden a scos în evidenţă să redresarea nu este completă.

”Ne aflăm într-o groapă adâncă, iar incapacitatea preşedintelui Trump de a acţiona înseamnă că avansul din trimestrul al treilea nu a fost suficient nici măcar să ne scoată din ea. Redresarea care are loc îi ajută pe cei aflaţi în vârf, dar zeci de milioane de familii care muncesc şi micile afaceri sunt lăsate în urmă”, a spus Biden.

Redresarea PIB-ului a avut loc după o contracţie de 31,4% consemnată în trimestrul al doilea, cea mai gravă de când guvernul ţine evidenţa indicatorului, în 1947.

În termeni anuali, PIB-ul a avansat cu 7,4% în trimestrul al treilea, după un declin de 9% în perioada aprilie-iunie.

Revenirea economiei a recuperat circa două treimi din scăderea de 10,1% consemnată în primul semestru.

Analiştii intervievaţi de Reuters anticipaseră că PIB-ul va avansa cu 31% în intervalul iulie-septembrie. Economia a intrat în recesiune în februarie.