Economia Statelor Unite s-a contractat peste aşteptări în primul trimestru, cu 1,5% ân termeni anuali

0
Economia Statelor Unite s-a contractat peste aşteptări în primul trimestru, cu 1,5% ân termeni anuali

Produsul intern brut a scăzut în primul trimestru cu un ritm anual de 1,5%, potrivit celei de-a doua estimări a Biroului de Analiză Economică.

Acest declin este peste estimarea Dow Jones de 1,3% şi o scădere a PIB de la 1,4% raportată iniţial.

Revizuirile în scădere atât pentru stocurile private, cât şi pentru investiţiile rezidenţiale au anulat efectul modificării în sens pozitiv a cheltuielilor de consum.

Creşterea deficitului comercial a avut la rândul său un impact negativ.

Retragerea PIB-ului reprezintă cea mai slabă evoluţie trimestrială a economiei după trimestrul doi al anului 2020, care a fost marcat de pandemia de Covid-19, când SUA au intrat ân recesiune. PIB-ul a săczut atunci cu 31,2%.

Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca economia să îşi revină în trimestrul al doilea.

Între factorii negativi ai primului trimestru se numără încetinirea activităţilor din cauza variantei Omicron a coronavirusului şi a atacului rus în Ucraina, care a perturbat lanţurile de aprovizionare, în timp ce inflaţia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

Sondajul Rapid Update al CNBC arată o aşteptare medie de creştere de 3,3% în al doilea trimestru; trackerul GDPNow al Fed Atlanta indică, de asemenea, o revenire, dar într-un ritm mai redus, de 1,8%.