ECONOMIST: Iată de ce leul nu se va prăbuși

Economistul Bogdan Glăvan susține că România are o rezervă valutară consistentă și din această cauză zvonurile alarmiste care dau un leu tot mai slab, în raport cu euro, nu se justifică.

”Dacă este ceva ce România are în surplus, atunci este vorba de rezerva valutară și de numărul celor fără studii de economie care își dau cu părerea despre rezerva valutară. Erau și în 2009 și în 2010 când, este adevărat, BNR avea rezerve valutare mai mari decât astăzi (raportat la masa monetară); dar ei și atunci prevedeau prăbușirea leului. Leul nu s-a prăbușit în 2009 și nu se prăbușește nici azi dintr-un motiv foarte simplu: există foarte multă valută în posesia BNR. De ce? Fiindcă BNR a intervenit constant de-a lungul timpului pentru a cumpăra valută. Acum ea deține atât de multă valută încât acoperă aproape trei sferturi din cantitatea de lei de pe piață (tot numerarul de la populație și de la firme + toate conturile curente ale salariaților și ale firmelor)”, a spus Glăvan.

Conform acestuia, dacă mâine trei sferturi din români și din firmele românești decid să-și schimbe toți odată toți leii pe care îi au în buzunare, la saltea, în casierie, în conturile operabile prin card, BNR tot ar avea suficienți euro pentru a-i cumpăra pe toți la cursul actual de schimb, lăsând astfel cursul complet nemișcat. ”Cine a urmărit ce am spus acum acum 10 ani, ba chiar înainte, poate își amintește că am spus că BNR mimează o politică de consiliu monetar. Precum are Bulgaria, de exemplu, unde oricine știe că leva are curs fix cu euro de la înființarea acestuia. Precum țările baltice. Sper ca măcar foștii mei studenți să-și mai amintească, că i-am bătut la cap… Așa că nu mai insist acum asupra subiectului, doar o scurtă explicație în legătură cu poza: Bulgaria și Hong Kong nu au bancă centrală independentă, ci consilii monetare, adică sunt obligate prin lege să țină cursul fix. Deci ele trebuie să aibă rezerve multe, ca să aibă cu ce interveni atunci când vine criza. România are un sistem cu bancă centrală independentă și curs de schimb liber (teoretic)”, a încheiat Glăvan.

 

 

Sursa: Facebook/Bogdan Glăvan

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed