Economistii de la BCR isi revizuiesc in sus estimarea pentru cresterea economica in 2008, la 8,3%

Pentru anul urmator, economistii de la BCR isi mentin insa prognoza de 6% pentru avansul produsului intern brut al Romaniei, avertizand ca efectul favorabil al agriculturii asupra cresterii economiei in 2008 se va transforma intr-o frana in 2009.  "Efectul de zimti de ferastrau se va resimti in 2009, cu atat mai mult cu cat 2008 va fi un an exceptional pentru cresterea produsului intern brut. Efectul de baza favorabil, care a ajutat cresterea economica in 2008 se va transforma intr-o frana pentru cresterea din 2009", arata raportul macroeconomic publicat joi de BCR.

In continuare, "perspectivele pentru trimestrul al treilea sunt foarte bune, indeosebi pe seama rezultatelor din agricultura – productia fizica de grau a crescut cu aproximativ 150% fata de 2007 si este posibil ca valoarea adaugata bruta din agricultura sa se majoreze cu aproximativ un sfert in intervalul iulie – septembrie", se mai precizeaza in acelasi raport. Pe de alta parte, ultimul trimestru al anului este vizat de anumite riscuri, in special pe partea serviciilor si constructiilor, posibil afectate de politica monetara restrictiva a bancii centrale si de propagarea turbulentelor financiare de pe pietele internationale. Analistii de la BCR apreciaza ca evolutia productiei industriale ar putea ramane in continuare sub asteptari, efectul de baza pozitiv din industria energetica, determinat de punerea in functiune a unui nou reactor nuclear in 2007 estompandu-se treptat. Ei avertizeaza insa ca simpla temperare a ritmului de crestere economica spre nivelul prognozat pentru 2009, de 6%, nu este suficienta pentru diminuarea riscului de supraincalzire a economiei, pentru care e nevoie de o schimbare a structurii dinspre consum, spre un export net pozitiv.

"In acest sens, eficacitatea politicii monetare este mai redusa pe termen lung, iar Romania are nevoie de investitii majore in industria prelucratoare si in agricultura, pentru cresterea ofertei agregate si imbunatatirea structurii cresterii economice. Cresterea investitiilor in industrie si agricultura poate determina schimbarea structurii PIB-ului pe termen lung", mai arata raportul macroeconomic al bancii.

O analiza a structurii investitiilor pe activitati ale economiei nationale indica o crestere a ponderii celor realizate in agricultura, de la 1,6% in primul semestru din 2007, la 4,8% in acelasi interval din acest an. Aceeasi evolutie se observa si in industrie, unde ponderea investitiilor a urcat de la 35,4% in semestrul I din 2007 la 36,3% in primele sase luni din 2008. In paralel a avut loc o reducere a ponderii detinute de investitiile in comert si servicii in totalul investitiilor in economia nationala, ceea ce indica atingerea unui anumit grad de maturitate a acestui domeniu, dupa ratele inalte de crestere din ultimii ani.

Referitor la noul regulament al bancii centrale privind creditarea populatiei, analistii de la BCR spun ca este posibil ca impactul acestuia asupra ritmului de crestere a creditului de retail sa fie mai puternic decat cresterile succesive ale dobanzii de politica monetara de pana in prezent.

"Impactul major se va resimti la nivelul creditelor in valuta, care vor suporta o dubla constrangere din punctul de vedere al fundamentarii nivelurilor maxime admise pentru gradul de indatorare a clientilor: o constrangere determinata de cea mai mare crestere a dobanzilor si comisioanelor si o alta constrangere indusa de nivelul cel mai depreciat al monedei nationale in raport cu moneda in care este contractat creditul", mai arata raportul BCR.

Din acest motiv, ei estimeaza ca, pe termen mediu, probabilitatea de relaxare a politicii monetare prin reducerea dobanzii cheie este mai ridicata decat probabilitatea de relaxare a politicii monetare prin renuntarea la o parte din masurile administrative.

Analistii BCR mai apreciata ca efectele regulamentului se vor resimti in special in 2009, iar incetinirea creditului pe segmentul de retail va fi accentuata in comparatie cu anii precedenti.

"La nivel macroeconomic, efectele pozitive conexe vor viza deficitul comercial pe segmentul importurilor de bunuri de larg consum destinate gospodariilor populatiei. Cresterea mai lena a importurilor din primele sase luni a avut printre cauze atingerea unui anumit nivel de maturitate a pietei bunurilor de larg consum si deprecierea monedei nationale. In conditiile in care decizia BNR se va suprapune peste tendinta pozitiva deja existent, este de asteptat ca vulnerabilitatea externa a Romaniei, principalul motiv de ingrijorare a agentiilor de rating si a analistilor externi, sa se diminueze", mai considera analistii BCR, care estimeaza, pentru acest an, restrangerea deficitului de cont curent la 13,6% din PIB, de la aproape 14% din PIB in 2007.

Potrivit raportului BCR, intr-un scenariu mai pesimist, aceste masuri de limitare a creditarii ar putea conduce la o franare mai abrupta a cresterii economice in 2009, o ipoteza de lucru neutra indicand doar o incetinire moderata. (NewsIn)

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed