Ecotaxa pentru pungile de plastic ar putea fi suspendată pe o perioadă de şase luni

0
Ecotaxa pentru pungile de plastic ar putea fi suspendată pe o perioadă de şase luni

Ecotaxa pentru pungile de plastic ar putea fi suspendată pe durata testării şi certificării foliei utilizate în fabricarea pungilor, a declarat comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu. El spune că adoptarea acestei taxe ecologice s-a făcut înainte să fie creată infrastuctura necesară testării foliei de polietilenă utilizată în fabricarea pungilor de plastic.

"Odată cu construcţia unei legi vom introduce pe o perioadă de 6 luni un moratoriu, atât timp cat durează testarea foliei, pentru ca producatorii sa aiba 6 luni la dispozitie sa testeze folia si sa o certifice", a declarat Silvian Ionescu, comisar general Garda Mediu.

Silvian Ionescu spune că a început construirea unui laborator unde să fie testată folia de polietilenă. În lipsa acestui laborator, producătorii de pungi erau obligaţi să o testeze la instituţii similare de peste hotare. Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic a Camerei deputatilor va avea mâine o dezbatere pe tema eco taxei.

"Vrem să ştim din partea practicienilor care sunt problemele care au aparut de la 1 ianuarie 2009, odată cu intrarea in aplicabilitate a ordonanţei de urgenţă şi prin legea de aprobare a ordonanţei să modificăm acele prevederi care sunt in conformitate cu legislatia europeană", a precizat Sulfina Barbu, preşedinte comisie Camera Deputaţilor .

Fostul ministru al mediului Attila Korodi spune că modificările nu ar trebui să denatureze sensul actualei reglementări.

"Intentia noastră era să provocăm consumatorul să plătească pentru că dacă plăteşte nu consumă nechibzuit" spune Attila Korodi, fostul ministru al Mediului.