x


  • EUR
    4.8741
    USD
    4.0194
string(7) "markets"

Ecuaţia energetică a unui BITCOIN: Curent cât pentru o casă și de 20.000 de ori peste o tranzacție cu VISA

La fiecare tranzacţie cu o criptomonedă se consumă la fel de multă energie ca în cazul unei locuinţe obişnuite, adică aproximativ 200 kWh, arată un raport realizat de olandezii de la ING.

Autor: Mihai Voican | Sursa: zf.ro | Publicat: 15.01.2018, 15:39

În bani, la preţurile locale, cu toate taxele incluse, acest lucru echivalează cu circa 100 de lei. Deşi este destul de devreme pentru ca acţiunile celor mai mari companii de utilităţi să crească datorită acestui lucru, cert este că în China sau SUA consumul de energie este în creştere datorită isteriei generate de acest nou instrument financiar.

 

„Să adăugăm un pic de context. Cantitatea de 200 kWh este suficientă pentru 200 de cicluri ale unei maşini de spălat. De fapt, este o catitate de energie suficientă pentru a-mi alimenta casa timp de patru săptămâni. Pe de altă parte, costurile cu energia ale bit­coin­ului sunt într-un contrast puter­nic faţă de sistemele de plată care au luxul de a lucra cu un sistem în contrapartidă de încredere. De exemplu, Visa are nevoie de numai 0,01 kWh pe tranzacţie, ceea ce înseamnă de 20.000 de ori mai puţină energie”, scrie într-un raport Teunis Brosens, senior economist pentru zona euro în cadrul ING.

 

 

Articolul integral pe ZFCorporate