EDPR achiziţionează o platformă de dezvoltare a proiectelor fotovoltaice din Germania

Germania, care este piaţa domestică a Kronos, reprezintă aproape 50% din portofoliul de dezvoltare a parcurilor de panouri fotovoltaice achiziţionat.

”EDP ​​Renewables (Euronext: EDPR), al patrulea cel mai mare producător de energie regenerabilă din lume, a ajuns la un acord privind achiziţionarea unui pachet de 70% din acţiunile Kronos Solar Projects GmbH, o companie de dezvoltare a parcurilor de panouri fotovoltaice cu sediul în Germania. Kronos este în prezent deţinută integral de fondatorii săi, care vor păstra un pachet de 30% din acţiuni în companie şi vor continua să fie implicaţi în managementul afacerii”, anunţă compania.

Kronos are o echipă de dezvoltare dinamică cu o expertiză pe termen lung care a instalat deja o putere de peste 1,4 GW din 80 de proiecte puse în funcţiune cu succes şi deţine un portofoliu de 9,4 GW (7,5 GWac) de proiecte de parcuri de panouri fotovoltaice în diferite stadii de dezvoltare în Germania (4,5 GW), Franţa (2,7 GW), Ţările de Jos (1,2 GW) şi Marea Britanie (0,9 GW). Din totalul de 9,4 GW al proiectelor în curs de dezvoltare, 0,2 GW sunt gata de implementat.

EDPR achiziţionează 70% din Kronos pentru un preţ de achiziţie de 250 de milioane de euro plătit la închidere şi o taxă de succes care va fi plătită vânzătorilor în perioada 2023-2028, în funcţie de capacitatea de energie solară livrată de echipa de dezvoltare Kronos în această perioadă.

Tranzacţia include şi opţiuni de cumpărare pentru restul de 30% din participaţia minoritară, care poate fi exercitată începând cu 2028, cu preţ de exerciţiu asociat stării proiectelor de energie regenerabilă aflate în dezvoltare de Kronos în acel an.

Această achiziţie permite EDPR să intre pe piaţa din Germania şi Ţările de Jos, care beneficiază de obiective ambiţioase de energie regenerabilă, având în vedere importanţa crescută a securităţii aprovizionării şi a independenţei energetice.

De altfel, guvernul german a anunţat recent „Easter Package” care are obiective ambiţioase de generare a energiei din surse regenerabile, cu 360 GW de capacitate de producţie instalată din surse regenerabile până în 2030. Pentru a atinge acest obiectiv, Germania s-a angajat să instaleze 155 GW de capacitate de producţie solară, reprezentând aproape 40% din energia din panouri fotovoltaice aşteptată de UE, iar acest lucru o va face una dintre cele mai mari pieţe şi cu cea mai rapidă creştere a energiei solare din lume. Prin această tranzacţie, EDPR îşi extinde prezenţa pe 12 pieţe din Europa, care reprezintă, în general, peste 90% din creşterile aşteptate de energie din panouri fotovoltaice din UE până în 2030.

„Suntem foarte încântaţi că am ajuns la acest acord cu Kronos, care ne va permite să ne începem drumul în Germania şi Ţările de Jos, două pieţe cu potenţial ridicat pentru energiile regenerabile şi să consolidăm poziţia noastră în Franţa şi Marea Britanie. Avem aşteptări mari în ceea ce priveşte Germania, deoarece este o piaţă cheie în Europa, cu obiective consolidate de creştere a energiei regenerabile. Prin această realizare, EDP îşi reafirmă şi mai mult rolul pe segmentul solar şi angajamentul nostru pentru accelerarea tranziţiei energetice”, afirmă Miguel Stilwell d’Andrade, CEO al EDP.

Mai mult, intrarea pe aceste noi pieţe creează oportunităţi de extindere nu numai în domeniul solar, ci şi în alte tehnologii, şi anume eolian prin hibridizare, prin noi proiecte eoliene, hidrogen şi tehnologii de stocare.

Tranzacţia este supusă reglementărilor şi altor condiţii precedente obişnuite ale autorităţilor germane.

EDP Renewables (Euronext: EDPR) este al patrulea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din lume, cu o prezenţă în 26 de pieţe din Europa, America de Nord, America de Sud şi Asia. Are sediul central în Madrid, Spania şi cu birouri regionale în Houston,  São Paulo şi Singapore. Acestea includ  eoliene onshore, câmpuri fotovoltaice, eoliene offshore (prin cei 50/50 JV – OW) şi tehnologii complementare ce folosesc energie regenerabilă, ca baterii de stocare a energiei şi hidrogen verde.

EDPR este o companie din  grupul EDP (Euronext: EDP), lider în tranziţia energetică cu un focus pe decarbonizare. EDP are o prezenţă puternică pe pieţele din Portugalia, Spania şi Brazilia, ce includ reţele electrice, soluţii pentru consumatori şi management energetic.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri