x


  • EUR
    4.7536
    USD
    4.3072
string(7) "politic"

Eduard Hellvig, noul șef al SRI

Președintele Klaus Iohannis a anuntat oficial numirea la ora 18.00. Eduard Hellvig trebuie să fie votat și de Parlament pentru a ocupa această funcție.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 19.02.2015, 18:04

Eduard Hellvig este în prezent europarlamentar, funcție pe care a mai ocupat-o și în 2007, anul aderării României în Uniunea Europeană.

El a fost numit ministru al Dezvoltării în 2012, în primul guvern condus de Victor Ponta, funcție din care a demisionat însă în decembrie 2012, după ce Agenția Națională de Integritate l-a găsit incompatibil întrucât pe lângă funcţia ministerială a fost şi director la o firmă, angajat ca cercetător în ştiinţe politice în altă societate şi a mai încasat salariu de la o bancă de celule stem.

Înainte de a demisiona, Eduard Hellvig declara că acuzaţiile care i se aduc de către ANI sunt „o mizerie”, că motivul atacurilor la adresa sa este legat de funcţia pe care o deţine în PNL, pe atunci aliat cu PSD în Uniunea Social Democrată, şi de faptul că se doreşte ca USL să piardă parlamentarele din 2012 şi prezidenţialele din 2014.

În decembrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis contestaţia europarlamentarului privind raportul ANI, stabilind astfel că Eduard Hellvig nu a fost incompatibil.

După alegerile din noiembrie 2014, numele lui Eduard Hellvig figura pe listele cu posibili consilieri ai noului președinte Klaus Iohannis.