x


  • EUR
    4.7432
    USD
    4.2921
string(16) "instant-articles"

Efectele taxei pe “lacomie”, tot mai vizibile: statul rămâne cu titlurile nevândute!

Bancile sunt tot mai putin interesate sa imprumute statul roman. La cea mai recenta licitatie de titluri de stat, organizata de Ministerul Finatelor, au oferit o suma mai mica decat cea pe care intentiona statul sa o imprumute. In schimb, au accesat masiv oferta de depozit a BNR, desi dobanda esre mult mai mica.

Author: Mihai Voican | Sursa: wall-street.ro | Publicat: 16.01.2019, 8:32

La licitatia de titluri de stat suplimentara, organizata marti, bancile nu au participat. MFP intentiona sa imprumute, prin aceasta licitatie, 60 de milioane de lei, la o dobanda de 4,41% pe an. La licitatia principala, organizata cu o zi in urma, suma solicitata de Minister a fost de 400 de milioane de lei (pe o perioada de cinci ani si jumatate), bancile au oferit mai putin (328 de milioane de lei), dar statul a acceptat doar 249 de milioane de lei, din cauza dobanzilor prea ridicate cerute de banci pentru imprumuturile acordate.

 

In schimb, bancile au preferat sa depuna sume mult mai mari in depozite la Banca Nationala a Romaniei, desi acestea sunt constituite pe termen scurt, iar dobanda este aproape la jumatate (2,5% pe an). BNR a atras luni, printr-o operatiune “depo”, aproape 13 miliarde de lei de la banci, pe o saptamana, la dobanda de politica monetara de 2,5% pe an.

 

Articolul integral pe WALL-STREET