Efectul crizei: Românii mănâncă și beau mai puțin

O analiză a datelor privind consumul diferitor alimente în perioada 2005-2011 arată o creștere a nivelului de trai în anii premergători crizei, manifestată prin cantități din ce în ce mai mari ale produselor precum carnea proaspătă, preparate din carne, lapte, legume, fructe, apă minerală și sucuri, dar și băuturi alcoolice. În perioada 2005-2008, a scăzut însă consumul de cartofi, considerați „mâncarea săracului”, lăsând mai mult loc pe masa românului de rând pentru alimentele mai scumpe. Cantitatea de cartofi consumată lunar a continuat să scadă și după venirea crizei, de la aproximativ 4 kg în 2005, la 3,6 kg în 2008 ca să ajungă la 3,5 kg în 2011, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

 

Cea mai mare scădere a consumului mediu în anul 2011 comparativ cu anul 2008 este observată în cazul berii, de 10,3%, de la 1,2 litri/lună scăzând constant până la 1,08 litri/lună.

 

Totodată, românii au mâncat, în medie, mai puține preparate din carne. Consumul s-a redus cu aproape 8%, în trei ani, de la 1,11 kg/lună, în anul venirii crizei, până la 1,02 kg lunar, în 2011. În schimb, consumul de carne proaspătă s-a menținut constant, la 3 kg pe lună, după ce a înregistrat creșteri ușoare în 2009 și 2010, când s-a situat la 3,1 kg/lună.

 

„În România, consumul de carne și preparate din carne se situează la un nivel relativ scăzut comparativ cu standardele din țările dezvoltate. Consumul mediu lunar de carne proaspătă pe o persoană a fost, în anul 2011, de 3,1 kg. Împreună cu preparatele din carne, acesta se ridică la 4,1 kg lunar, ceea ce înseamnă un consum mediu anual de 49 kg pe o persoană”, precizează reprezentanții INS.

 

Românii au fost nevoiți să bea mai puțin lapte, cu o scădere a consumului de 3,07%, în perioada de referință, de la 6,2 litri/lună în 2008 până la 5,9 litri/lună în 2011. Consumul de apă minerală și băuturi nealcoolice s-a diminuat, în trei ani de criză, cu 5,4%, de la 4,83 litri/lună până la 4,57 litri lunar. Totodată, românii au tăiat și din rația de țuică și vin, consumul acestor băuturi alcoolice scăzând, între anii 2008 și 2011, cu 3,1% și, respectiv, 7,4%.

 

Aceste alimente și băuturi a fost înlocuite pe mesele conaționalilor noștri de mai multe fructe, legume și conserve din legume. Consumul de legume și conserve din legume a crescut cu aproape 4%, de la 7,3 kg/lună la 7,6 kg/lună. Totodată, românii au mâncat cu 2,6% mai multe fructe, în creștere de la 3,3 kg/lună în 2008 până la 3,4 kg în 2011.

 

Numărul de ouă pe care le consumă, în medie, un român pe lună a rămas constant în toată perioada dintre anii 2005 și 2011 la 13 bucăți.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed