Ei sunt noii proprietari ai combinatului Artrom! L-au cumpărat de la ruși

Oamenii de afaceri sârbi Milutin Nikolic şi Pavle Kavran au achiziționat, prin Hefastos Capital, de la proprietarii ruși acţiunile deţinute la divizia germană TMK Europe, entitatea care este acţionarul majoritar al combinatului TMK Artrom Slatina. În urma tranzacției, producătorul român de ţevi, cu operaţiuni la Slatina şi Reşiţa, a fost redenumit Artrom Steel Tubes şi are un nou Consiliu de Administraţie.

Hefestos Capital, companie de investment banking din sud-estul Europei. Milutin Nikolic are peste 25 de ani de experiență în domeniul bancar de investiții în Europa, SUA, Asia și Africa. El este co-fondatorul Hefestos, cea mai mare firmă bancară de investiții din SEE și principalul dealmaker în multe tranzacții mari din regiune. El a consiliat multe tranzacții record și deține BSc de la universitățile din St. Gallen și Lausanne și MBA de la Universitatea Harvard.

Milutin Nikolic

Pavle Kavran are peste 20 de ani de experiență în sectorul bancar de investiții în Europa de Sud-Est, Orientul Mijlociu, Asia, SUA și Africa. Împreună cu Milutin, Pavle a fondat Hefestos, cea mai mare firmă de investiții bancare din SEE care a consultat numeroase tranzacții cu o valoare cumulată de peste 20 de miliarde de dolari. Pavle este licențiat la Clark University.

Pavle Kavran

Companiile Artrom din România însumează circa 2.350 de angajaţi (1550 în Slatina, 770 în Reşiţa şi circa 30 în reprezentanţele din Europa şi SUA) şi afaceri de 2 miliarde lei, din care 85% din exportul produselor către cei peste 600 de clienţi din Europa şi America, se arată în comunicatul companie.

Cei doi oameni de afaceri sârbi au luat Artrom de la un grup de cetețeni ruși. Acum un an, compania era deținută de oligarhul rus Dimitri Pumpianski. Acesta și-a vândut participația de 95,63% din offshore-ul cipriot TMK Holdings Ltd. care controla combinatul TMK-Artrom din Slatina, în data de 3 martie 2022, la scurt timp după ce Federația Rusă a invadat Ucraina. Pumpianski, trecut pe lista oligarhilor cărora trebuia să li se înghețe averea, și-a cedat acțiunile unui grup de cetățeni ruși, niciunul neavând mai mult de 25% din capitalul TMK Holdings Ltd. Autoritățile române au ratat astfel plecarea lui Pumpianski, însă au recurs ulterior la blocarea conturilor combinatului TMK-Artrom. Singura portiță lăsată deschisă de către ANAF a fost cea de plată a salariilor.

Pumpianski a cumpărat în timpul guvernării lui Adrian Năstase pachetul majoritar de acțiuni deținut de statul român la două companii din industria siderurgică: Artrom Slatina și Combinatul Siderurgic Reșița. Ambele se află acum sub sigla TMK.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed