Elcen: Fără lucrări de reparaţii, reţeaua operată de Termoenergetica a ajuns la pierderi de 2.200 de tone de apă fierbinte pe oră

„Tragem un semnal de alarmă cu privire la o problemă gravă ce generează în acest moment riscuri majore pentru sezonul de iarnă următor, cu posibile consecinţe negative  atât asupra alimentării cu apă caldă şi căldură a bucureştenilor, cât şi asupra alimentării cu energie electrică necesară funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional. Faptul că sistemul de termoficare din Bucureşti înregistrează pierderi enorme nu este o noutate. Noutatea constă în faptul că aceste pierderi au ajuns la niveluri record, iar problema la care facem referire în acest comunicat de presă este deosebit de gravă şi necesită o atenţie deosebită prin prisma impactului socio-economic dezastruos pe care îl poate implica în scurt timp”, arată Elcen.

Pierderile au ajuns în prezent la 2.200 de tone de apă fierbinte pe oră, arată Elcen.

„Fără lucrări de reparaţii, reţeaua operată de Termoenergetica a ajuns într-un asemenea punct de degradare, încât două milioane două sute de mii de litri de apă fierbinte se pierd in fiecare oră în pământ prin găurile din conducte afectând solul şi clădirile”, afirmă reprezentanţii Elcen.

Comparativ, în 2016, pierderile erau de 800 t/h, în 2019: 1.200 t/h.

„De remarcat că în aceeaşi perioadă a anului trecut, pierderile erau de 1.200 t/h, iar odată cu debutul sezonului rece anterior (2019-2020), acestea au urcat vertiginos la peste 2.000t/h, deşi a fost o iarnă extrem de blândă (iarna 2019 a fost declarată în mod oficial cea mai călduroasă din istorie pentru Europa). Acest lucru a făcut ca sistemul să funcţioneze la limita de avarie, iar eforturile, atât pe parte de producţie, cât şi pe parte de transport şi distribuţie, au fost uriaşe pentru a gestiona funcţionarea unui astfel de sistem în condiţiile de deteriorare în care se afla la acel moment”, mai arată Elcen.

Se  observă, de asemenea, o explozie a pierderilor în reţea în luna august a acestui an, de la aproximativ 1.700 t/h la 2.200 t/h.

„În această perioadă de campanie electorală, nu se execută reparaţii semnificative în reţea pentru pregătirea pentru sezonul de iarnă, fapt ce periclitează grav asigurarea încălzirii şi a furnizării energiei electrice în perioada următoare. În condiţiile în care suntem foarte aproape de un vârf al pierderilor de 2.300 t/h şi sezonul rece nu a început încă, precum şi în situaţia în care nu sunt realizate lucrări de reabilitare/modernizare a reţelei, dorim să ne manifestăm îngrijorarea profundă cu privire la calitatea serviciului de alimentare cu energie termică şi electrică odată cu debutul sezonului de iarnă 2020-2021. Degradarea sistemului de termoficare are implicaţii grave nu doar asupra consumatorilor care rămân deja zile în şir fără apă caldă şi căldură, ci afectează şi siguranţa energetică naţională prin periclitarea funcţionării centralelor de cogenerare din capitală care, pe lângă energie termică, produc şi energie electrică pe care o injectează în Sistemul Energetic Naţional contribuind astfel la funcţionarea în condiţii de siguranţă a acestuia”, menţionează compania.

Totodată, Elcen atrage atenţia că atât Primăria Municipiului Bucureşti cât şi Termoenergetica trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru asigurarea continuităţii prestării serviciului public de furnizare a apei calde şi căldurii către locuitorii bucureşteni onorându-şi obligaţiile de plată.

Datoriile Termoenergetica faţă de ELCEN la acest moment sunt de aproximativ 400 milioane de lei, situaţie ce pune în pericol furnizarea agentului termic în sezonul rece viitor, spun reprezentanţii companiei.

„Convenţia de plată a gazelor naturale este, de asemenea, importantă pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru funcţionarea la parametri optimi şi livrarea în condiţii de siguranţă a agentului termic către locuitorii capitalei”, precizează ei.


 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed