AcasăActualitateInvatamantElevii s-au revoltat din cauza BURSELOR de merit! Ce reacție a avut...

Elevii s-au revoltat din cauza BURSELOR de merit! Ce reacție a avut Cîmpeanu

Acuzat de elevi că a tăiat bursele de merit pentru sute de mii de copii, după ce au fost modificate criteriile de acordare, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că un sfert dintre elevii din România vor primi în continuare bursă de merit în baza noii reguli de modificare a pragului mediei pentru acordarea burselor de la 8,50 la 9,50.
 • “După modificarea criteriilor, 1 elev din 4, adică un sfert din numărul de elevi de gimnaziu și de liceu din România, vor primi burse de merit.
 • Cred că sunt suficienți elevi care primesc burse de merit și este cazul să ne concentrăm atenția spre ceilalți elevi”, a declarat joi ministrul Educației.
El a msi spus că, dacă va fi cazul, pe baza rezultatelor după primul semestru, vor fi revizuite criteriile de acordare a burselor de merit, dar doar pentru elevii de clasa a V-a și a IX-a.
 • “Bugetul pentru burse reprezintă de 4 ori mai mult decât pentru 2020. În 2021 am început cu un buget de 540 milioane de lei, pentru prima dată plătiți de stat (și nu de primării -n.r.). Am luptat și am obținut o suplimentare de 400 milioane de lei față de anul trecut, până la 1,03 miliarde”, a mai afirmat Cîmpeanu.
Joi, mai mulți elevi, reprezentanți ai unor asociații, au protestat în faţa Ministerului Educaţiei față de modificarea criteriilor de acordare a burselor, scandând: “Vrem bursele înapoi!”, “Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă!”, “Elevii vor bursele!”, “Demisia!”, “Minciunile se plătesc, elevii ies la protest”, conform Agerpres.

 

Cum au fost modificate criteriile de acordare a burselor de merit

Bursele de merit vor fi acordate doar elevilor care au medii de peste 9,50, față de 8,50, cum este acum, iar cele de studiu vor fi acordate începând cu media 7,50, față de 7, potrivit unui ordin al ministrului Educației. Măsura este criticată puternic de către asociații ale elevilor, care susțin că prin modificarea criteriilor 730.000 de elevi din România rămân fără burse. Bugetul pentru bursele elevilor este de aproape patru ori mai mare în acest an faţă de anul 2020, a replicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu

 

Condițiile de acordare a burselor școlare – în vigoare din 2011 – au fost modificate printr-un ordin al ministrului Educației publicat marți seară în Monitorul Oficial.

 

Cele mai importante modificări:
 • Bursele de merit se acordă elevilor cu medii peste 9,50, față de 8,50, cum este acum
 • Bursele de studiu vor fi acordate elevilor cu medii între 7,50 și 9,50, acum fiind 7,00-8,50

Noile criterii ar urma să fie în vigoare din semestrul al doilea.

Sorin Cîmpeanu preciza miercuri că 347.000 elevi au avut medii mai mari de 9.50 în anul şcolar 2020-2021.

Asociații de elevi: un masacru al burselor şcolare

 

Mai multe asociaţii ale elevilor au anunţat, miercuri, că vor ataca în instanţă ordinul prin care se modifică pragul mediei pentru acordarea burselor de merit, de la 8,50 la 9,50.
Potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia Elevilor Constanţa, iniţiativa este susţinută de Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETm):
 • “La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate (…). Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară. Astfel, 730.000 de elevi din România rămân fără burse.
 • Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză”.
Asociaţiile elevilor acuză că ordinul “a fost publicat peste noapte, din pix”, fără ca proiectul să fie pus în dezbatere publică, fiind astfel încălcate principiile transparenţei decizionale și anunță că îl vor ataca în instanţă.
Şi Consiliul Naţional al Elevilor condamnă modificarea pragului mediei pentru bursa de merit de la 8,50 la 9,50:
 • “Ministerul Educaţiei tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educaţie, printr-un masacru al burselor şcolare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creşterii mediilor ca urmare a şcolii online. (…)
 • Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă şi inechitabilă şi solicită Ministerului Educaţiei să revină de urgenţă asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea”.
Organizaţia solicită ca noile criterii generale de acordare a burselor să poată fi aplicate începând cu anul şcolar 2022-2023, în aşa fel încât să fie evitată o destabilizare a întregului proces.

 

Cuantumul burselor

Bursele școlare au fost majorate printr-o hotărâre adoptată de guvern în octombrie 2021, astfel că din semestrul II al anului școlar 2021-2022,cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de:

 • a) 500 lei, pentru bursa de performanță,
 • b) 200 lei, pentru bursa de merit,
 • c) 150 lei, pentru bursa de studiu,
 • d) 200 lei, pentru bursa de ajutor social.

Ultimele Articole