Empire State Building – Cea mai înaltă clădire vreme de 41 de ani

0
Empire State Building – Cea mai înaltă clădire vreme de 41 de ani

Cu o înălţime de 382 de metri şi 102 etaje, Empire State Building este una dintre cele mai mari atracţii turistice din New York şi din lume. Încă din fază de proiect, edificiul s-a dorit a fi cel mai înalt de pe mapamond. Şi chiar aşa a şi fost vreme de 41 de ani. În 1972, primul turn al World Trade Center a fost inaugurat în Manhattan. El avea 417 metri înălţime. După atentatele teoriste din 2001, Empire State Building redevine cea mai înaltă construcţie din New York.

Impunătoarea clădire a fost ridicată pe vechiul amplasament al hotelului Waldorf-Astoria, pentru care dezvoltatorii proiectului au plătit 20 de milioane de dolari. Construcţia propriu-zisă a început în martie 1930 şi a durat doar 14 luni. În mai 1931, Empire State Building este inaugurat de însuşi preşedintele Statelor Unite ale Americii de la acel moment, Herbert Hoover.

20 de ani mai târziu, mai precis în 1951, imobilul de la intersecţia dintre străzile 34 şi Fifth Avenue este vândut de compania imobiliară Raskob contra sumei de 34 de milioane de dolari unui grup de investitori condus de Roger I. Stevens. În 1954, Empire State Building face obiectul unei noi tranzacţii. De această dată de peste 51 de milioane de dolari. Noul proprietar este un grup din Chicago condus de Henry J. Crown.

De-a lungul timpului, personalităţi precum Fidel Castro sau Prinţul Charles şi Regina Elisabeta a Marii Britanii au trecut pragul Empire State Building. În istoria clădirii sunt consemnate şi momente mai puţin plăcute. La sfârşitul celui de-al doilea război mondial, un bombardier s-a prăbuşit la etajul 79 al imobilului.