Enel a lansat pentru investitorii instituţionali din piaţa Eurobond o emisiune de obligaţiuni în mai multe tranşe de 3,5 miliarde de euro

0
18
Enel a lansat pentru investitorii instituţionali din piaţa Eurobond o emisiune de obligaţiuni în mai multe tranşe de 3,5 miliarde de euro

“Enel Finance International N.V., compania financiară înregistrată în Olanda şi controlată de Enel S.p.A., a lansat ieri pentru investitorii instituţionali din piaţa Eurobond o emisiune de obligaţiuni în mai multe tranşe, asociată obiectivelor de sustenabilitate, în valoare totală de 3,5 miliarde de euro”, a anunţat grupul.

În acelaşi timp, EFI a lansat o ofertă voluntară neangajantă (Tender Offer) pentru răscumpărarea parţială a trei serii de obligaţiuni convenţionale restante, denominate în dolari americani, pentru o valoare totală maximă ţintită de 1,5 miliarde dolari americani, accelerând obiectivele Grupului privind raportul dintre sursele de finanţare sustenabilă şi totalul datoriilor brute.

“Cu tranzacţiile pe care le anunţăm astăzi, prin care emitem noi obligaţiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate şi, totodată, răscumpărăm obligaţiuni restante de tipuri convenţionale, ne consolidăm angajamentul de a accelera finanţarea sustenabilă, în linie cu angajamentele asumate în cadrul iniţiativei CFO Taskforce, promovată de Pactul Global al Naţiunilor Unite”, spune Alberto De Paoli, CFO Enel CFO.

Noua emisiune este asociată realizării obiectivului de sustenabilitate al Enel privind reducerea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1), contribuind la Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 13 al Organizaţiei Naţiunilor Unite (Acţiune climatică), şi este în conformitate cu cadrul de finanţare durabilă al grupului (Cadrul).

Această tranzacţie se adaugă seriei de emisiuni de obligaţiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate, lansate de EFI anul trecut: 3,25 miliarde de euro, în iunie, şi 4 miliarde de dolari americani, in iulie.

Obligaţiunile sunt garantate de Enel, iar emisiunea a fost suprasubscrisă de 3 ori, înregistrând oferte de circa 11 miliarde de euro şi o participare importantă din partea investitorilor responsabili social (SRI), permiţând Grupului Enel să-şi diversifice baza de investitori.

“Succesul noii emisiunii este o recunoaştere evidentă a strategiei de sustenabilitate a grupului şi a capacităţii sale de a genera valoare, contribuind la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă stabilite de Organizaţia Naţiunilor Unite. Valoarea ‘sustenabilitate’ s-a reflectat încă o dată în cerere şi în mecanica de stabilire a preţurilor aferentă emisiunii”, spun reprezentaţii grupului.

Venitul din emisiune ar urma să finanţeze nevoile curente ale grupului şi răscumpărarea parţială a celor trei serii de obligaţiuni de tipuri convenţionale restante, denominate în dolari americani, din oferta “Tender Offer”.

În conformitate cu Cadrul, cele patru tranşe ale obligaţiuni sunt legate de Indicatorul cheie de performanţă (KPI) privind valoarea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1) la nivel de grup, măsurat în grame de CO 2eq pe kWh, contribuind la realizarea Obiectivul de Dezvoltare Durabilă nr. 13 al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În acest sens, în octombrie 2020, Enel a anunţat o revizuire a ţintei de reducere până în 2030 a emisiilor directe de gaze cu efect de seră în Scopul 1, până la un nivel cu 80% mai scăzut faţă de 2017, atingând astfel o valoarea mai mica de 82g CO2eq / kWh. Ţinta este certificată de iniţiativa Science Based Targets (SBTi) ca fiind eficientă în efortul de limitare a încălzirii globale la 1,5°C peste nivelurile preindustriale.

Planul pentru 2030 include, de asemenea, un obiectiv privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (Scopul 1), cantitate măsurată în grame de CO 2eq /kWh, egală sau mai mică de 148gCO 2eq /kWh, până în 2023. Scopul final vizează decarbonizarea completă a mixului energetic al Enel până în 2050.

Emisiunea este structurată în următoarele trei tranşe: 1,25 miliarde de euro la o rată fixă de 0,000%, cu data alocării stabilită pentru 28 septembrie 2021 şi maturitate la 28 mai 2026; 1 miliard de euro la o rată fixă de 0,375%%, cu data alocării stabilită pentru 28 septembrie 2021 şi maturitate la 28 mai 2029; 1,25 de miliarde de euro la o rată fixă de 0,875%, cu data alocării stabilită pentru 28 septembrie iulie 2021 şi maturitate la 28 mai 2034.

Emisiunea, care are o durată medie de circa 9 ani, are un cost de aproximativ 0,4%.

Emisiunea urmează să fie listată pe piaţa reglementată Euronext din Dublin.

Oferta “Tender Offer” vizează răscumpărarea şi, ulterior, anularea, pentru o valoare totală maximă ţintă de 1,5 miliarde de dolari americani, ale trei serii de obligaţiuni convenţionale restante denominate în dolari americani, şi anume: 2 miliarde de dolari americani, obligaţiuni emise la 22 mai 2017, cu scadenţă la 25 mai 2027; 1,25 miliarde de dolari americani, obligaţiuni emise la 3 octombrie 2017, cu scadenţă la 6 aprilie 2028; 1,25 miliarde de dolari americani, obligaţiuni emise la 11 septembrie 2018, cu scadenţă la 14 iunie 2029.

Oferta “Tender Offer”, lansată ieri, se va încheia pe 19 octombrie 2021 la ora 23:59, ora New York-ului. În conformitate cu documentele tranzacţiei, deţinătorii de obligaţiuni care vor subscrie până la data de  de 4 octombrie 2021 – şi a căror ofertă va fi acceptată de EFI – vor avea dreptul la plata unei prime anticipate, cu decontarea valorilor mobiliare aferente pe 6 octombrie 2021.

Compania vizează să răscumpere obligaţiunile menţionate anterior în numerar, sub rezerva unor condiţii; suma finală a obligaţiunilor răscumpărate de EFI în cadrul ofertei “Tender Offer” va fi stabilită după încheierea perioadei de ofertă; EFI îşi rezervă dreptul, la discreţia sa şi sub rezerva legislaţiei în vigoare, de a creşte sau micşora suma maximă totală ţintă menţionată mai sus.

În conformitate cu planul strategic al Grupului, operaţiunea de liability management, împreună cu noua emisiune de obligaţiuni multi-tranşă asociate obiectivelor de sustenabilitate, indicată mai sus, vor accelera şi mai mult realizarea realizarea obiectivelor grupului privind raportul dintre sursele de finanţare sustenabilă şi totalul datoriilor brute, stabilit la 48% pentru 2023 şi peste 70% pentru 2030.

Emisiunea de obligaţiuni a fost susţinută de un sindicat de bănci, iar co-subscriitori principali au fost BBVA, BNP Paribas, Crédit Agricole, Crédit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, IMI – Intesa San Paolo, J.P. Morgan, Mediobanca, MUFG, Natixis, Santander, Société Générale şi UniCredit.

Oferta “Tender Offer” a fost susţinută de un sindicat de bănci, format din, Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Citigroup, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan şi Morgan Stanley, care au acţionat ca deal-managers.