Epidemiolog: De ce unele persoane nu se infectează cu SARS-CoV-2, deși sunt înconjurate de bolnavi

Oamenii de știință au aflat de ce nu se îmbolnăvesc de COVID unele persoane, deși sunt înconjurate de cunoscuți bolnavi. Celulele T sunt cele care ajută organismul și creează o memorie imunitară care respinge virusul, potrivit Antena 3.

În jur de 15% dintre cadrele medicale din Londra au fost monitorizate în timpul primului val al pandemiei și par să se încadreze în acest scenariu. Descoperirea cercetătorilor ar putea deschide calea pentru o nouă generație de vaccinuri care vizează răspunsul celulelor T. Aceste vaccinuri ar putea produce imunitară mult mai durabilă, potrivit specialiștilor.

Cercetătorul Octavian Jurma a analizat datele acestui studiu și a explicat, sâmbătă, în exclusivitate la Antena 3, cum funcționează aceste celule T, care ar putea schmba modul în care se imunizează oamenii împotriva acestui virus:

„Celulele sunt poliția de proximitate”

„Patrulează în organismul nostru și supraveghează cu atenție comportamentul celulelor noastre pe care le distrug dacă se abat de la norma sanitară pe care o au. De aceea, celulele T identifică mecanisme de reproducere a virusului, care sunt mult mai înalt conservate decât această proteină spike, care vedem că are o mutație foarte mare.

Celulele T sunt mijloc natural extrem de eficient de protecţie împotriva unei multitudini de viruşi şi de boli.

De aceea toţi ne dorim să avem un sistem T foarte eficient. Acesta este însă costisitor şi de aceea este mobilizată doar pentru situaţiile în care cu adevărat este nevoie de el. Din fericire şi vaccinurile pe care noi le avem induc şi imunitate de tip T, chiar dacă nu la fel de intensă ca un vaccin dedicat stimulării acestui tip de imunitate.

Persoanele care s-au infectat şi sunt vaccinate au şanse mai mari să dobândească o super imunitate

Constatăm de altfel, că pe măsură ce se repetă infectarea sau se repetă vaccinarea, şi răspunsul T este mai bun, tocmai de aceea, acest tip de super imunitate pe care l-am observat la acest 15% din persoane care dobândesc o imunitate completă, chiar uneori înainte de expunerea la virus, sau de cele mai multe ori după expunerea la virus, persoanele care s-au infectat şi sunt vaccinate se ştie deja că au şanse mai mari să dobândească acest gen de imunitate, în care să stimuleze specific şi imunitatea T şi imunitatea B.

Evident, anticorpii sunt extrem de importanţi, pentru că aceştia împiedică inclusiv ataşamentul virusului la celule, deci împiedică cu totul infecţia, nu doar multiplicarea virusului. Cei care se vaccinează după infectare au şansă mare să tragă lozul câştigător al acestei super imunităţi, deci, cea mai bună invitaţie pentru vaccinare pentru persoanele care au trecut prin boală”, a spus medicul epidemiolog Octavian Jurma.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed