AcasăExterne"Erau ca liliecii scăpați din iad, nu și-au spălat nici cănile de...

“Erau ca liliecii scăpați din iad, nu și-au spălat nici cănile de pe birou”. Mărturii despre fuga funcționarilor lui Putin

De la anunțul de mobilizare al lui Vladimir Putin din 21 septembrie, până la 20-30% dintre funcționarii publici care lucrează pentru administraţia oraşului Moscova şi pentru autorităţile federale din capitală au fugit din Rusia.

Situația a blocat și alte departamente, potrivit publicației ruse independente Verstka. “În unele departamente (ale administraţiei oraşului Moscova), numărul de angajaţi bărbaţi care au părăsit Rusia se ridică la 20-30% din numărul total al angajaţilor”, scrie site-ul Viorstka. Îndeosebi specialiştii în IT au fugit în Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan, precizează site-ul.

Aceasta pentru că mulţi dintre funcţionarii publici, mai ales la nivelul administrativ inferior, nu sunt feriţi de posibilitatea de a fi mobilizaţi, în condiţiile în care nu sunt consideraţi “indispensabili”, explică Viorstka, citată de site-ul de investigații independent Meduza. “Au fugit ca liliecii din iad. Este ridicol: au plecat fără măcar să-și strângă lucrurile de pe biroul de serviciu. Nici măcar nu și-au spălat cănile”, a declarat o sursă pentru publicația rusă. Potrivit sursei citate, din Rusia au fugit angajați ai Ministerului Educației, ai Ministerului Dezvoltării Digitale și ai Băncii Centrale.

Angajați din organizații care au atribuții legate de cele ale diverselor autorități federale au fugit și ei. În 24 septembrie, la Bishkek a avut loc un meci de fotbal între echipele Rusiei și Kârgâzstanului. Alături de echipa Rusiei, au plecat în călătorie și angajați din comitetul executiv al Federație Ruse de Fotbal. Cel puțin zece membri ai staff-ului federației care au participat la meci în străinătate au decis să nu se mai întoarcă la Moscova, potrivit unei surse. Nici guvernul rus nu face nimic pentru a-i păstra pe angajații dispăruți: cei mai mulți dintre cei care au fugit au fost concediați imediat după plecare. Unora li s-a acordat permisiunea de a lucra de la distanță, dar numai temporar.

“Conducerea instituției noastre a impus chiar acum o interdicție totală ca oamenii să lucreze de la distanță, pentru a-i împiedica să fugă. Toată lumea înțelege ce se întâmplă; toată lumea știe cine are nevoie de vacanță și de ce”, a spus un angajat federal pentru Verska.  

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.