Erste îşi va respecta obligaţiile asumate la privatizarea BCR şi în noua structură de proprietate

„Deşi participaţia din cadrul BCR a fost transferată în cadrul unui holding de tip financiar (EBG Ceps Holding GmbH), Erste Group rămâne în ultimă instanţă unicul proprietar majoritar al BCR. Expunerea faţă de BCR şi faţă de România rămâne neschimbată. Erste Group va respecta angajamentele asumate la momentul privatizării BCR şi în cadrul noii structuri de proprietate implementate pentru subsidiarele din Europa Centrală şi de Est. Aceleaşi obligaţii au fost asumate şi de către vehiculul de tip holding, existând astfel un dublu angajament de respectare a protocolului de privatizare”, a declarat, pentru NewsIn, Ionuţ Stanimir, purtător de cuvânt al Erste.

Anterior, surse din acţionariatul BCR declaraseră pentru NewsIn că, în urma unei întâlniri care a avut loc vineri la Viena, a fost semnat un act adiţional la acordul pe care l-au avut SIF-urile cu Erste, cu privire la respectarea aceloraşi principii, care au fost stabilite cu ocazia privatizării, de către subsidiara care a preluat recent pachetul majoritar la BCR.

Potrivit contractului de privatizare, austriecii s-au angajat să listeze BCR la Bursă în cel mult doi ani şi să distribuie 40% din profitul net sub formă de dividende. În privinţa listării, SIF-urile, care controlează împreună circa 30% din capitalul BCR, s-au pus de acord cu acţionarul majoritar să amâne pentru încă doi ani intrarea la cota Bursei a băncii, din cauza condiţiilor nefavorabile de pe piaţa de capital.

SIF-urile au mai discutat în cadrul întâlnirii de vineri despre o eventuală majorare de capital şi despre politica de dividende a băncii , „dar nu s-a decis încă nimic”.

„Nu putem vorbi de o sumă în ceea ce priveşte majorarea de capital pentru că deocamdată nu există decât unele date preliminare despre cum va închide BCR anul. Oricum, banca nu stă rău în ceea ce priveşte performanţa, dar bineînteles s-au resimţit efectele crizei. Toate băncile vor fi afectate în acest an, dar trebuie să vedem ce provizioane vor fi constituite”, a mai spus sursa citată

Recent, grupul austriac Erste a transferat pachetul de 69,3% din acţiunile pe care le deţine la BCR către o firmă cu statut de SRL în Austria, EBG Ceps Holding GmbH. La rândul ei, această firmă este controlată de un alt SRL, EGB Ceps Beteilungen GmbH. Astfel, Erste a interpus în relaţia cu BCR două SRL-uri, externalizându-şi astfel expunerea directă pe cea mai mare bancă din România.

Profitul net după impozitare şi plata intereselor minoritare al grupului BCR a fost de 699,5 milioane lei (166,1 milioane euro), în primele nouă luni ale acestui an, în scădere cu 43,9% faţă de intervalul similar din 2008, în condiţiile creşterii costurilor de risc de circa 4 ori, la 1,5 miliarde lei.

Astfel, evoluţia creditelor neperformante a determinat o creştere a costurilor legate de risc până la valoarea de 1,486 miliarde lei, aproape de patru ori nivelul din primele trei trimestre ale anului 2008, de 386,3 milioane lei.

Totodată, în bilanţ, provizioanele pentru credite au crescut cu 37,6% faţă de valoarea de la sfârşitul anului 2008, până la 2,96 miliarde lei, „reflectând pierderi efective aşteptate”. La 31 decembrie 2008, provizioanele pentru credite ale BCR se plasau la 2,15 miliarde lei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed