Eșec greu de digerat pentru o mare companie românească. Exportul, interzis!

Complexul Energetic Oltenia, deținut de Ministerul Energiei, va desființa compania CEO Trading, care se ocupă cu furnizare de energie electrică în străinătate din cauza condițiilor din piață și a costurilor mari, conform convocatorului Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor. Ideea înființării CEO Trading a apărut ca o necesitate de vânzare la export a energiei electrice produse de Complex. Înființarea unei societăți cu licență de furnizare de electricitate care să permită vânzarea acesteia transfrontalier era cea mai bună oportunitate în condițiile în care CE Oltenia ca producător de energie îi era îngrădită posibilitatea exportului de curent.

 

Starea de fapt

Încă de la înființare, societatea a generat costuri pentru a fi înscrisă legal în piața angro de energie electrică având licență acordată de ANRE, convenții de participare pe piețele de pe bursa de energie – OPCOM. Un ordin ANRE din 2013 a perfectat o convenție între CE Oltenia ca acționar unic și CEO Trading pentru un milion de euro pentru garantarea desfășurării activităților pe piețele de energie electrică. În 2015, a crescut prețul la licitațiile de ATC organizate de Transelectrica la aproximativ 5 euro/MWh ceea ce a făcut practic imposibilă participarea CEO Trading SRL pe piața de energie electrică, neatingându-și scopul pentru care a fost înființată.

 

Spre exemplu, în condițiile de piață, CEO Trading pentru a acoperi costul de achiziție a energiei electrice de la CE Oltenia, trebuie să vândă energia electrică la export cu prețuri ale energiei electrice mai mari decât cele înregistrate pe HUPX – bursa de energie electrică din Ungaria. Spre exemplificare se ia în calcul următorul scenariu: vânzarea de curent pe granița România-Ungaria. În anul 2018, conform raportărilor OPCOM, în Piața Zilei Următoare prețul mediu al energiei electrice tranzacționate a fost de 48,19 euro/MWh. Pe principalele piețe ale contractelor bilaterale, pe același an, prețul mediu ponderat de achiziție a fost pe PCCB-LE 50,39 euro/MWh, respectiv pe PCCB-NC de 49.18 euro/MWh. Pentru luna martie 2019 prețul mediu al energiei electrice tranzacționate pe OPCOM a fost pentru PZU 38,47 euro/MWh. Pe principalele piețe ale contractelor bilaterale, pe luna martie, prețul mediu ponderat de achiziție pe piață a fost pe PCCB-LE – 60,78 euro/MWh, respectiv PCCB-NC 48,49 euro/MWh.

 

Conform HUPX (Hungarian Power Exchange), din datele statistice MAVIR:

 

Vânzarea transfrontalieră presupune alocarea de capacitate de transport prin licitații de ATC. Conform JAO (Joint Allocation Office), organizator de licitații pentru 2019 pentru țările comunitare, prețul pentru rezervarea de capacitate pe granița cu Ungaria este de 3,46 euro/MWh. Din analiza prețurilor prezentate rezultă că prețul de achiziție este mai mare decât prețul de vânzare și imposibilitatea efectuării de acțiuni transfrontaliere pe granița de vest.

 

Participarea activă presupune un capital minim de un milion de euro pentru achiziționarea de energie electrică cu taxe și constituire garanții, fără cuantificarea costurilor impuse de legislație cu privire la înregistrarea de contraparte în țara de destinație.

 

În concluzie, se arată în convocator, pentru un business, CEO Trading poate cumpăra energie de pe piețele administrate de OPCOM la prețurile menționate sau de la CE Oltenia la prețul bugetat de aproximativ 65 euro/MWh incluzând costul certificatelor de CO2. Achiziția de energie electrică de la CE Oltenia a fost și scopul înființării CEO Trading, ori prețurile actuale din piață nu oferă varianta obținerii de profit prin revânzarea acesteia la export.

 

Pentru 2014, rezultatul exercițiului financiar indica o pierdere de aproximativ 8.000 lei. În 2015, pierderea a fost de 17.000 lei, în 2016 de 19.000 lei, în 2017 de 4.000 lei iar în 2018 de 4.000 lei. În 2019, în primele zece luni, adică perioada de valabilitate a licenței societății, va fi o pierdere de 4.000 de lei. Având în vedere prioritățile financiare ale acționarului unic, CEO Trading a fost exclusă de pe PCCB, apoi rând pe rând și de la celelalte piețe, ca urmare a neefectuării plăților privitoare la taxele de administrare percepute de OPCOM pentru 2016.

 

În condițiile actuale ale pieței de energie, reînscrierea pe piețele centralizate administrate de OPCOM ar presupune constituire de garanții, achitarea debitelor restante ceea ce ar însemna o presiune pe acționarul unic, existând riscul participării pasive la acestea ca până acum. Totodată, lansarea ofertelor de cumpărare ar presupune o creștere a cererii cu consecințe asupra prețului pe bursă, implicit o concurență pentru producătorul CE Oltenia.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed