ESMA este de acord să interzică opțiunile binare și să restricționeze CFD-urile pentru a proteja investitorii individuali

0
  1. – Opțiuni binare – interzicerea comercializării, distribuției sau vânzării de opțiuni binare către investitorii individuali;
  2. – Contracte financiare pentru diferență – restricționarea comercializării, distribuției sau vânzării de opțiuni binare către investitorii individuali. Această restricție constă în: limitele/limitarea efectului de levier la deschiderea pozițiilor; regula de apel în marjă pe bază de cont; protecția împotriva balanței negative pe bază de cont; împiedicarea folosirii de stimulente de un furnizor de CFD-uri; și o avertizare fermă de risc specific, distribuită în mod standardizat.

 

ESMA poate introduce numai măsuri de intervenție temporare, cu durata de trei luni, conform MiFIR. Înaintea expirării celor trei luni, ESMA va analiza dacă trebuie extinse măsurile de intervenție pentru încă trei luni.

 

Preocupare semnificativă pentru protecția investitorului

Împreună cu autoritățile naționale competente (ANC-uri), ESMA a concluzionat că există o preocupare semnificativă pentru protecția investitorului în ceea ce privește CFD-urile și opțiunile binare oferite investitorilor individuali. Acest fapt se datorează complexității și lipsei de transparență a acestor produse; caracteristicilor particulare ale CFD-urilor – efectul de levier excesiv – și ale opțiunilor binare – randamentul negativ structural așteptat și conflictul de interese existent între furnizori și clienții lor; disproporției dintre randamentul așteptat și riscul de pierdere; și problemelor legate de comercializarea și distribuția lor.

 

Analizele ANC-urilor cu privire la tanzacționarea CFD-urilor în diferite jurisdicții din UE arată că 74-89% din conturile individuale de regulă pierd bani din investițiile efectuate, cu o pierdere medie de la 1600 EUR la 29 000 EUR per client. Analizele ANC-urilor pentru opțiunile binare au indicat de asemenea pierderi importante în conturile clienților individuali. Aceste măsuri au fost convenite de Consiliul de supraveghere al ESMA, la 23 martie 2018.

 

Steven Maijoor, Președinte, a spus: „Măsurile convenite și anunțate de ESMA astăzi garantează o protecție mai mare a investitorului din UE, asigurând un nivel minim comun de protecție pentru investitorii individuali. Prin noile măsuri privind CFD-urile se garantează pentru prima dată că investitorii nu vor pierde mai mult decât au investit, se restricționează folosirea efectului de levier/levierului și a stimulentelor și se emit avertizări de risc pentru investitori. În ceea ce privește opțiunile binare, interzicerea pe care o anunțăm este necesară pentru a proteja investitorii, din cauza caracteristicilor produselor. Combinația dintre promisiunea unui randament ridicat, platforme digitale unde se tranzacționează ușor într-un context de dobânzi extrem de mici a creat o ofertă care atrage investitorii individuali. Cu toate acestea, complexitatea inerentă a produselor și efectul de levier excesiv al acestora – în cazul CFD-urilor – au dus la pierderi semnificative pentru investitorii individuali.

Ținând cont de caracterul transfrontalier al acestor produse, este necesară o abordare la nivelul întregii Uniuni Europene, intervenția ESMA reprezentând instrumentul cel mai adecvat și eficient pentru a trata această problemă majoră privind protecția investitorului.”

 

CFD-uri – măsuri convenite

 

Măsurile ESMA de intervenție asupra produsului adoptate în conformitate cu articolul 40 din Regulamentul privind piețele instrumentelor financiare cuprind:

1. Limitarea efectului de levier la deschiderea unei poziții de un client individual de la 30:1 la 2:1, care variază în funcție de volatilitatea instrumentului financiar suport:

  • 30:1 pentru perechile de valute majore;
  • 20:1 pentru perechile de valute cross, aur și principalii indici;
  • 10:1 pentru mărfuri altele decât aur și indici de capital propriu non-majori;
  • 5:1 pentru indici de capital propriu și alte valute de referință;
  • 2:1 pentru criptomonede;
  1. 2. Regula pentru apel în marjă pe bază de cont. Această măsură standardizează procentul de marjă (la 50% din marja minimă necesară) la care furnizorii trebuie să închidă unul sau mai multe din CFD-urile clientului;
  2. 3. Protecția împotriva balanței negative pe bază de cont. Această măsură oferă o limită generală garantată pentru pierderile clientului individual;
  3. 4. Restricționarea stimulentelor oferite la tranzacționarea CFD-urilor;
  4. 5. Avertizare de risc standardizată, inclusiv procentul de pierdere înregistrat de un furnizor de CFD-uri pe conturile unui investitor individual.

 

Etapele următoare

În următoarele săptămâni, ESMA intenționează să adopte aceste măsuri în limbile oficiale ale UE, după care va publica un anunț oficial pe site-ul său. Ulterior, măsurile vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE (JO) și vor intra în vigoare după o lună, pentru opțiunile binare, și după două luni, pentru CFD-uri, de la publicarea în JO.

  1. Informații suplimentare despre măsurilor convenite de intervenție asupra produsului, privind opțiunile binare și CFD-urile
  2. Regulamentul (UE) nr. 600/2014 (Regulamentul privind piețele instrumentelor financiare cuprind)
  3. La 18 ianuarie 2018, ESMA a lansat o solicitare de probe privind măsurile sale posibile de intervenție asupra produsului privind comercializarea, distribuția sau vânzarea de CFD-uri și de opțiuni binare către investitorii individuali. Solicitarea de probe s-a încheiat la 5 februarie 2018. ESMA a primit aproximativ 18 500 de răspunsuri de la furnizori, organizații comerciale, burse de valori și brokeri implicați în tranzacții cu CFD-uri și/sau opțiuni binare, reprezentanți ai consumatorilor și persoane fizice.
  4. Misiunea ESMA constă în creșterea protecției investitorului și promovarea piețelor financiare stabile și ordonate.

 

ESMA îndeplinește aceste obiective prin patru activități:

  1. – evaluarea riscurilor pentru investitori, pentru piețe și pentru stabilitatea financiară;
  2. – finalizarea unui cadru unic de reglementare pentru piețele financiare din UE;
  3. – promovarea convergenței în materie de supraveghere;
  4. – supravegherea directă a anumitor entități financiare.

ESMA își îndeplinește misiunea în cadrul Sistemul european de supraveghere financiară (SESF) printr-o cooperare activă cu Autoritatea bancară europeană (ABE), Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA), Comitetul european pentru risc sistemic (CERS) și cu autoritățile naționale competente cu competențe pe piețele de valori mobiliare (ANC-uri).

 

Leonardo Badea, președintele ASF, a declarat cu privire la acest subiect:

“Având în vedere obiectivul primordial al Autorității, acela de protejare a intereselor investitorilor, cu precădere a investitorilor de retail, și înțelegând riscul pe care îl presupune investiția în instrumente financiare complexe și amploarea fenomenului CFD (contractele pe diferență) pe perechi valutare și al opțiunilor binare, ASF a manifestat o preocupare constantă cu privire la problematica distribuirii acestor instrumente financiare. De altfel, proiectul de lege ce transpune în legislația națională prevederile MiFID II specifică în mod clar faptul că este interzisă distribuirea în România, cu titlu profesional, către unul sau mai mulți clienți de retail sau consumatori a opțiunilor binare, precum și a oricăror instrumente financiare cu o scadență de maximum 48 de ore și care implică un anumit efect de levier al cărui nivel va fi stabilit de ASF prin reglementări secundare.

În spațiul european există state membre care au introdus parțial restricții/interdicții privind anumite instrumente financiare și modalitatea de distribuire a acestora, iar în urma introducerii acestor dispoziții a scăzut semnificativ numărul plângerilor înregistrate pe acest subiect. Decizia ESMA confirmă astfel decizia adoptată deja la nivel național de unele state membre, precum și intenția autorităților din România de restricționare a distribuirii unor astfel de instrumente către retail.”