x


  • EUR
    4.8316
    USD
    4.0780
string(16) "instant-articles"

Este oficial! Scoțienii vor SĂ SE RUPĂ de Regatul Unit

Numărul scoțienilor care vor ca țara lor să se rupă de Regatul Unit al Marii Britanii, după Brexit, a ajuns la 52%, potrivit unui sondaj dat publicității luni.

Autor: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 11.08.2019, 12:01

Potrivit sondajului publicat de ziarul scoțian Holyrood Magazine, majoritatea scoțienilor ar vota pentru independența de Regatul Unit și vor organizarea unui referendum până în 2021.

 

Astfel, 52% dintre respondenți s-au declarat în favoarea independenței, comparativ cu 48%, care sunt împotrivă.

 

Numărul celor care susțin independența este în creștere în ultimele luni, după demisia Theresei May și preluarea funcției de premier de către Boris Johnson. Acesta a declarat că va scoate Marea Britanie din UE la 31 octombrie 2019, indifferent dacă va exista un acord cu blocul comunitar sau nu.

 

Potrivit premierului scoțian Nicola Sturgeon, susținerea pentru un nou referendum de independență a fost clar demonstrată la alegerile europaralmentare din luna mai, când partidul său a câștigat detașat. “Scoția a respins Brexitul din nou!” a scris, atunci, pe Twitter, șefa guvernului de la Edinborough.

 

Anterior, premierul scoţian declarase că un nou referendum pe tema independenţei este necesar să organizeze, înaintea încheierii legislaturii scoţiene în curs, în mai 2021, din cauza Brexitului.

 

Scoţia a respins independenţa într-un referendum organizat la 18 septembrie 2014, când tabăra ”Nu” a obţinut o o victorie cu 55,3% din voturile exprimate. Tabăra ”Da” a obţinut atunci 44,7% din sufragii.

 

La referendumul pentru ieșirea din UE, în 2016, Scoția a votat masiv pentru rămânerea Regatului în UE, ceea ce a determinat-o pe Nicola Sturgeon să propună organizarea unei noi consultări populare pe tema independenței țării față de Regatul Unit al marii Britanii.