AcasăEconomieEstonia a luat decizia de a renunţa la gazele naturale importate din...

Estonia a luat decizia de a renunţa la gazele naturale importate din Rusia, pentru a opri alimentarea ”maşinii de război ruseşti”

”Astăzi, am luat decizia de a nu mai cumpăra gaze ruseşti. Nu este posibil să mergem înainte alimentând o maşină de război rusească”, a declarat premierul eston, Kaja Kallas, într-o conferinţă de presă.

Deşi doar 7% din energia Estoniei provine din gaze naturale, aproximativ întreaga cantiate de gaze este importată din Rusia.

Decizia Estoniei vine la doar câteva zile după ce Lituania a anunţat că a renunţat complet la importurile de gaze ruseşti.

Lituania a cerut celorlalte state membre ale Uniunii Europene să îi urmeze exemplul şi să scape de dependenţa de gazele ruseşti. După ce statul baltic a petrecut câţiva ani investind în gaze naturale lichefiate, premierul lituanian, Krisjanis Karins, a promis că Lituania va abandona şi proviziile ruseşti.

Directorul operatorului de stocare a gazelor naturale din Letonia spune că gazele ruseşti nu au mai fost livrate în statele baltice de la începutul lunii aprilie, deoarece există o mulţime de rezerve stocate în subteran. Cu toate acestea, întrebarea este dacă Letonia şi Estonia vor avea suficiente provizii până în iarna viitoare.

 

Ultimele Articole