Euforie pe bursele americane. Care este direcția BVB?

Finalizarea programului de relaxare monetară în Statele Unite alături de datele macroeconomice slabe din zona euro îi vor ţine în corzi pe investitori în această toamnă.

 

Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, ce redă evoluţia celor mai lichide zece companii, este cu 28% sub maximele din august 2007, scrie zf.ro. Peste Ocean, indicele american S&P 500, ce redă evoluţia celor mai mari 500 de companii americane, a ajuns la un pas de pragul record de 2.000 de puncte, închizând şedinţa de vineri la un nivel de 1.988 de puncte.

 

S&P 500 are un avans de 35% faţă de nivelul de acum şapte ani, recuperând astfel pierderile cauzate de criza financiară. Indicele american Dow Jones Industrial Average, din care fac parte cele mai mari 30 de companii americane, a revenit la pragul de 17.000 de puncte şi are un avans de 28% faţă de nivelul din august 2007.

 

În Europa, bursele mature din Franţa şi Germania au atins maxime istorice în acest an, însă în ultimele două luni s-au corectat cu minus 10% faţă de maxime. Indicele german DAX a urcat până la pragul record de 10.000 de puncte la începutul lunii iulie.

 

Vineri 22 august, indicele german a închis la 9.300 de puncte, trecând pe minus faţă de începutul anului. Indicele francez CAC 40 a scăzut de la 4.500 de puncte la începutul lunii iunie la 4.252 de puncte în şedinţa de vineri 22 august şi are un avans de circa 1,5% faţă de începutul anului.

 

Rămâne de văzut dacă scăderile raportate de bursele germană şi franceză sunt pe termen scurt şi au fost alimentate de tentaţia investitorilor de a marca profiturile după ce acţiunile au atins maxime istorice, sau scăderile sunt de durată pentru că investitorii se aşteaptă la date macroeconomice mai slabe pentru cele două economii. Economia germană a înregistrat o contracţie neaşteptată în trimestrul al doilea, prima din ultimele 12 luni.

  

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed