Euro creşte în faţa dolarului. Preţul petrolului scade

0
Euro creşte în faţa dolarului. Preţul petrolului scade

Indicele MSCI Asia Pacific Index a scăzut cu 0,1%, la 133,52 puncte, în timp ce indicele Topix a suferit cea mai mare cădere din ultimele două săptămâni, iar euro a câştigat 0,2% în faţa dolarului.

Acţiunile japoneze au scăzut după ce Goldman Sachs Group Inc şi-a redus estimările pentru creşterea economică a Japoniei, în urma detectării unui nivel fatal de radiaţii în afara construcţiei care adăposteşte reactorul de la Fukushima Dai-Ichi .

Evoluţia pozitivă a euro faţă de dolar este pusă pe seama declaraţiei de marţi a preşedintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, care a susţinut că o rată a inflaţiei de peste două procente ar reprezenta un motiv de îngrijorare. Potrivit analiştilor, sunt semnale clare că Banca Centrala Europeană va mări dobânda de intervenţie de 1%.

La Bursa din Tokyo, indicele Topix a scăzut cu 0,9% iar indicele Nikkei 225 a pierdut 0,2%. Indicii de referinţă au scăzut de asemenea şi în China şi Indonezia, având însă o evoluţie pozitivă în India, Coreea de Sud şi Taiwan.

La Bursa din Bombay, indicele Sensex a crescut cu 0,8%, pe fondul scăderii, pentru a patra zi consecutiv, a preţului ţiţeiului.

Preţul petrolului cu livrare în mai a scăzut cu 0,1%, la 103,88 dolari pe baril, la Bursa din New York, iar petrolul Brent a fost cotat tot în scădere, cu 0,1%, la 114,68 dolari barilul, la Bursa din Londra. Această evoluţie este legată şi de ofensiva rebelilor libieni, care au recucerit, la sfârşitul săptămânii trecute, porturile petroliere Brega şi Ras Lanuf, ajutaţi de raidurile aeriene, coordonate de Statele Unite, asupra poziţiilor guvernamentale.

Goldman Sachs a anunţat marţi că economia Japoniei se va contracta în trimestrul următor şi şi-a reevaluat în scădere prognoza pentru anul fiscal care începe la 1 aprilie, de la 1,3%, la 0,7%. Randamentul titlurilor japoneze pe 10 ani a scăzut la 1,23% iar acţiunile Mizuho Financial Group Inc., a treia bancă din Japonia, după valoarea de piaţă, au pierdut 2,1 procente.

Potrivit analiştilor japonezi citaţi de Bloomberg, rămâne de văzut cum vor fi afectate bursele de criza nucleară, ţinând cont şi de faptul că amploarea pagubelor provocate de cutremurul din 11 martie este încă necunoscută.

La New York, euro s-a întărit la valoarea de 1,4120 dolari, de la 1,4087 dolari în ziua precedentă şi a câştigat 0,2% în faţa yenului, ajungând la valoarea de 115,30 yeni.