x


 • EUR
  4.7401
  USD
  4.1850
 • 0° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  0 km/h
  Umiditate

  0%
  Presiune

  0 hPa
string(7) "general"

Euro nu va sări de 4,54 lei în 2017

Dobânzile vor crește, însă nimeni nu riscă să prezică exact cu cât. Chiar dacă vom avea teoretic o creștere a inflației la 2,1%, dobânda rămâne încă, probabil, o ecuație cu două necunoscute. Toată lumea se așteaptă la un curs relativ stabil al euro – leu, între 4,32 lei/euro și 4,54 lei pentru un euro.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 26.12.2016, 14:21

“Ne așteptăm la o creștere a ratelor de dobândă având în vedere proiecția noastră de inflație pentru sfârșitul anului 2017 de 2,1%. Ca urmare, ne așteptăm ca BNR să întărească condițiile monetare și să conducă la o creștere mai accentuată a ratelor de dobândă la titlurile de stat cu scadențe scurte și o aplatizare a curbei randamentelor pentru leu”, spune Ciprian Dascălu, economist șef ING Bank, citat de economica.net. 

 

 

Conform scenariului current, cu datele financiare existente la acest moment, economia internă a crescut cu aproximativ 5% an/an în 2016, evoluție susținută de mix-ul relaxat de politici economice. “Pentru perioada 2017-2019 ne așteptăm la temperarea dinamicii anuale a PIB, în convergență către ritmul potențial, pe fondul perspectivelor de modificare a mix-ului de politici economice (majorarea costurilor de finanțare). Previzionăm o dinamică a investițiilor productive superioară celei a consumului privat, dar și convergența ritmurilor de evoluție a exporturilor și importurilor. În sfera economiei financiare am majorat previziunile pentru rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani și pentru cursul EUR/RON, prin încorporarea evoluțiilor macro-financiare recente (externe și interne). Considerăm că factorii de risc asociați acestui scenariu central sunt: climatul macroeconomic și financiar internațional (SUA, China, Zona Euro); deciziile de politică economică pe plan intern; tensiunile geo-politice globale și regionale”, spune Adrian Rădulescu, economist șef Banca Transilvania.

 

 

În același timp, Dascălu este de părere că, anul viitor ne putem aștepta la “o îngustare a coridorului facilităților permanente, în două etape, la +/-100 de puncte de bază în prima jumătate a anului 2017, urmată de două creșteri ale dobânzii cheie în partea a doua”.