Eurogrupul susţine revenirea Irlandei şi a Portugaliei pe pieţele de capital

0
Eurogrupul susţine revenirea Irlandei şi a Portugaliei pe pieţele de capital

Printre subiectele aflate pe agenda reuniunii informale a miniştrilor de finanţe din UE, programată pentru vineri şi sâmbătă la Dublin, se vor afla viitorul uniunii bancare, stabilitatea economică şi financiară a Uniunii Europene şi opţiunile de finanţare pentru creşterea economică pe termen lung.

 

‘Avem intenţia să adoptăm extinderea perioadei de achitare a împrumuturilor pentru Irlanda şi Portugalia’, a afirmat . Cele două ţări nu au mai reuşit să se împrumute de pe pieţele de capital în 2010 şi, respectiv, 2011, şi au solicitat pachete de asistenţă financiară iar extinderea achitării acestor împrumuturi ar atenua povara achitării datoriilor.

 

Lisabona a anunţat că actualul calendar de achitare a împrumutului este ‘imposibil’ şi susţine că merită o extindere, pe fondul măsurilor dure de austeritate adoptate.

 

Jeroen Dijsselbloem a anunţat că UE, BCE şi FMI au propus o extindere de şapte ani a perioadei de achitare a împrumuturilor iar acum se discută acest subiect.

 

‘Sper că vom reuşi să finalizăm un acord la reuniunea Eurogrupului de la Dublin’, a declarat şeful miniştrilor de finanţe din zona euro.

 

Ministrul portughez de externe, Paulo Portas, a afirmat că un astfel de acord este vital deoarece condiţiile de achitare a împrumutului sunt acum prea dure. ‘Este important deoarece după două ani de măsuri dure de austeritate şi sacrificii împărtăşite de toţi portughezii, dacă obţinem acum, aşa cum merităm, o prelungire, va fi un luvru bun pentru ţară’, a explicat oficialul portughez.

 

Şi premierul finlandez Jyrki Katainen a lăudat eforturile Portugaliei de reformare a economiei şi a finanţelor şi a apreciat că ţara merită să fie ajutată de partenerii săi europeni.

 

Portugalia îndeplineşte condiţiile necesare pentru a reveni pe pieţele de obligaţiuni în cursul acestui an 2013, aşa cum este preconizat în acordul cu UE şi FMI, a declarat recent Ricardo Espirito Santo Salgado, directorul general al Banco Espirito Santo (BES), a doua mare bancă portugheză după active.

 

Capacitatea Portugaliei de a se finanţa de pe pieţele de obligaţiuni anul viitor va reprezenta factorul decisiv pentru ieşirea ţării din criză, care a provocat anul acesta cea mai severă recesiune din 1970.

 

În aprilie 2011, Portugalia a devenit a treia ţară din zona euro (după Grecia şi Irlanda) care a fost nevoită să solicite ajutor extern. Conform unui acord cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Portugalia a primit un pachet de sprijin în valoare de 78 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost alocate pentru sprijinirea băncilor portugheze.

 

Portugalia vrea să urmeze exemplul Irlandei şi să revină complet pe pieţele internaţionale de obligaţiuni, pentru a se finanţa fără ajutor extern. Există semnale că este aproape de îndeplinirea acestui obiectiv, înregistrând costuri de creditare mai scăzute.

 

Dublinul s-a angajat să reducă cheltuielile şi să majoreze taxele cel puţin până în 2015, după ce a încheiat, în noiembrie 2010, un acord pentru obţinerea unui ajutor internaţional în valoare de 85 de miliarde de euro din partea UE şi FMI, ca urmare a exploziei bulei imobiliare din 2008, ce i-a devastat sectorul bancar. La acea dată, deficitul bugetar atinsese 32% din PIB. Irlanda a respectat disciplina bugetară impusă de FMI şi Uniunea Europeană care i-au acordat în repetate rânduri calificative pozitive pentru programul său de redresare economică.

 

Contrar Greciei şi Portugaliei, alte două ţări din zona euro aflate sub asistenţă financiară, Irlanda a înregistrat din nou creştere economică, deşi fragilă în continuare.