Creșterea economică a Uniunii Europene s-a încetinit semnificativ în ultimii 15 ani, în contrast cu aproape dublarea creșterii economice din SUA. Acest fenomen se datorează, în parte, faptului că Europa a pierdut din relevanța sa în domeniul tehnologiilor inovative și cercetării, conform analizei economistului Liviu Deceanu, scrie evz.ro.
Economistul a explicat care sunt riscurile economice ale României, ce oportunități avem în această criză ce se preconizează, dar și cum s-a ajuns aici.
Economia Uniunii Europene se confruntă cu o serie de probleme. Decalajul tot mai mare față de economia SUA este rezultatul unor politici economice considerate mai puțin eficiente. Atât la nivelul Bruxelles-ului, cât și în capitalele europene, inclusiv Berlin și Paris, potrivit opiniei profesorului.
Uniunea Europeană nu mai contează practic în tehnologiile de vârf și IT.
„Să zicem că europenii mai aveau branduri în anii 90. Dar după aia au fost surclasați de americani și de chinezi. Chinezi care nici nu existau în anii 90!
Să nu uităm că sectorul tehnologiei din Europa este dominat de americani, avem Apple, Amazon, Microsoft, pe când în Uniunea Europeană nu avem nicio mare companie de acest nivel”, explică profesorul.
Semnificativ este faptul că în zilele noastre, Europa nu reușește să se claseze în topul primelor zece companii de tehnologie la nivel mondial. Asta în timp ce șapte dintre acestea sunt de origine americană.
La fel de notabil este fenomenul prin care, atunci când o companie europeană reușește să se dezvolte și să atingă o anumită notorietate, aceasta este, de obicei, achiziționată de marile corporații din Statele Unite ale Americii.