AcasăEconomieEuropa se pregăteşte pentru noi perturbări ale livrărilor de energie, în urma...

Europa se pregăteşte pentru noi perturbări ale livrărilor de energie, în urma deteriorării unui sistem de conducte care aduce petrol din Kazahstan prin Rusia

CPC, care se ocupă de aproximativ 1% din petrolul global şi al cărui acţionar principal este firma rusă de conducte Transneft, a declarat că exporturile prin două dintre cele trei puncte de acostare la un terminal de la Marea Neagră au fost suspendate, confirmând o ştire publicată de Reuters.

Occidentul acuză Rusia că restricţionează aprovizionarea cu energie pentru a creşte preţurile, ca răzbunare pentru sancţiunile impuse după invadarea Ucrainei de către Moscova, pe care Kremlinul o numeşte o operaţiune militară specială.

Rusia neagă acest lucru, dând vina pe sancţiunile occidentale şi diverse probleme tehnice.

Livrările ruseşti de gaze naturale către Europa au scăzut cu aproximativ 75% în termeni anuali, compania de export Gazprom anunţând săptămâna trecută că va opri complet fluxurile prin conducta Nord Stream 1, timp de trei zile, din 31 august. Pentru o mentenanţă neprogramată.

CPC a spus că a fost nevoită să suspende încărcarea de la punctele sale de ancorare SPM-1 şi SPM-2 din cauza deteriorărilor la ”punctele de ataşare ale manşoanelor subacvatice la rezervoarele de flotabilitate”. Încărcările erau procesate doar de la SPM-3 şi, prin urmare, cererile de încărcare a petrolului ar trebui reduse.

Tengizchevroil, care reprezintă Chevron şi Exxon în proiectul gigant al Kazahstanului Tengiz, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

TotalEnergies, care are o prezenţă şi în Kazahstan, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii, în timp ce Shell şi Eni, care sunt acţionari la CPC, au refuzat să cometeze.

CPC a declarat că intenţionează să înlocuiască piesele celor două SPM-uri afectate şi că caută o firmă care să efectueze lucrările. Consorţiul nu a dat un termen pentru remedierea defecţiunilor.

Două surse familiare cu chestiunea au declarat pentru Reuters că un SPM poate gestiona mai puţin de 70% din capacitatea normală a terminalelor, lăsând Kazahstanul, care foloseşte CPC ca principală rută pentru exporturile sale de petrol, cu perspectiva de a fi nevoită să reducă producţia.

Kazahstanul a trebuit să reducă producţia de petrol în primăvară, când CPC a suspendat încărcările la două SPM din cauza avariilor.

CPC a redus exporturile cu alte câteva ocazii în ultimele şase luni.

Exporturile de ţiţei CPC Blend au fost stabilite la 5,026 milioane de tone pentru luna august. Consorţiul nu a oferit cifre actualizate. Acesta spus la începutul acestei luni că livrările prin sistemul său au scăzut semnificativ din cauza lucrărilor de întreţinere de la proiectele Kashagan şi Tengiz din Kazahstan.

Scăderea producţiei din câmpurile petroliere ar putea limita perturbarea cauzată de întreruperile SPM, au spus cele două surse, dar au adăugat că ar putea deveni o problemă majoră, deoarece producţia creşte după finalizarea lucrărilor de întreţinere.

Perturbările înregistrate de activităţile CPC din acest an i-au determinat unii producători de petrol să negocieze rute alternative de aprovizionare.

Principalii acţionari ai CPC sunt Transneft, KazMunayGas din Kazahstan (19%), Chevron Caspian Pipeline Consortium Company (15%), LUKARCO (12,5%), Mobil Caspian Pipeline Company (7,5%) , Rosneft-Shell Caspian Ventures Limited (7,5%) şi Eni International (2%).

 

Ultimele Articole