Europa va comanda două lansări de rachete companiei SpaceX, a lui Elon Musk, după renunţarea la folosirea rachetelor Soyuz ale Rusiei

Lansările vor include telescopul spaţial Euclid şi sonda Hera, o misiune ulterioară a navei spaţiale DART a NASA, care luna trecută a reuşit să modifice direcţia unui asteroid, în primul test al unui viitor sistem de apărare planetară.

”Statele membre au decis că Euclid şi Hera sunt propuse pentru a fi lansate pe Falcon 9”, a declarat directorul general al ESA Josef Aschbacher, reporterilor, după o şedinţă a consiliului ministerial al agenţiei care reuneşte 22 de naţiuni.

Lansările vor avea loc în 2023, respectiv 2024.

Reuters a relatat în august că ESA a început discuţii tehnice preliminare cu SpaceX, care ar putea duce la utilizarea temporară a lansatoarelor sale, după ce conflictul din Ucraina a blocat accesul Vestului la rachetele Soyuz ale Rusiei.

Surse din industrie au spus că până la două lansări ar putea fi afectate de trecerea de la Soiuz la SpaceX.

O a treia sarcină utilă care trebuia să fie transportat de Soyuz – Earth Cloud Aerosol and Radiation Explorer, sau EarthCARE – va fi acum lansată pe Vega C, din Europa, a spus Aschbacher.

Construit de Airbus în numele agenţiilor spaţiale europene şi japoneze, satelitul EarthCARE va fi lansat la începutul anului 2024, pentru a umple un gol în modelarea ştiinţifică a schimbărilor climatice.

ESA caută alternative pentru alte două misiuni care ar fi trebuit să fie lansate cu Soyuz.

Aschbacher a făcut anunţul la o zi după ce ESA a dezvăluit o nouă ţintă pentru al patrulea trimestru din 2023, pentru prima lansare a Ariane 6, cel mai recent vehicul de lansare, marcând o întârziere de aproximativ şase luni.

ESA a spus anterior că Ariane 6 ar putea decola în 2023  în loc de 2022, fără a oferi o fereastră mai precisă, dar s-a înţeles pe scară largă că vizează începutul anului viitor.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed