Evaluarile ar putea bloca tranzactiile private equity in S1

0
Evaluarile ar putea bloca tranzactiile private equity in S1

 

Dificultatile de evaluare a companiilor fac putin probabile tranzactiile in prima jumatate a anului, spun si administratorii altor fonduri. “Este foarte greu sa faci un plan de afaceri intr-o companie pe care o cunosti bine de cativa ani. Sunt cu atat mai greu de realizat aceste proiectii pe urmatorii trei-cinci ani la o companie noua”, spune Cornel Marian, directorul Oresa Ventures Romania. La randul sau, Cristian Nacu, partener al Enterprise Investors, crede ca “este greu de realizat vreo tranzactie pana cand lucrurile nu se vor aseza, astfel incat sa fie posibile proiectii credibile privind rezultatele viitoare ale acestora”.

Faptul ca potentialii vanzatori de companii din Romania si-au redus din pretentii nu amelioreaza blocajul. “Cu toate ca asteptarile antreprenorilor si proprietarilor au scazut, sumele pe care fondurile de investitii sunt dispuse sa le dea pe companiile lor au scazut si mai mult”, estimeaza Radu Bugica, director pentru Romania al firmei de administrare a investitiilor SigmaBleyzer. Tranzactiile din 2009 se vor face la valori (multipli) mai mici, poate cu jumatate sau chiar mai putin decat ceea ce am vazut in 2008”, completeaza Cristian Nacu.

Exista doua tipuri de exceptii la blocaj, potrivit lui Cornel Marian de la Oresa. “Sunt probabile, totusi, chiar si in prima jumatate a anului, tranzactiile dintre fonduri si ceilalti actionari ai companiilor deja detinute, ca si achizitia altor societati de catre una deja detinuta, lidere in sectoare inrudite”, precizeaza Cornel Marian. Alte eventuale exceptii vor fi “cele in care castigul ambelor parti va fi foarte evident”, adauga Cristian Nacu.

Dificultatile de evaluare a companiilor-tinta sunt amplificate de instabilitatea monedei nationale. “Volatilitatea ridicata a pietei valutare din Romania influenteaza valorile rezultate din modelele de evaluare, constituindu-se intr-un factor suplimentar, care impiedica progresele negocierilor, cu toate ca tranzactiile se fac in euro si efectul deprecierii leului nu are o importanta decisiva”, mai spune directorul SigmaBleyzer. “In aceasta perioada este greu sa faci proiectii in orice moneda. De pilda, este greu sa recalculezi datoriile in euro ale unei companii”, spune si Cornel Marian.

Instabilitatea inhiba tranzactiile, fie ca sunt implicate fonduri de private equity, fie ca este vorba despre fuziuni sau achizitii intre companii, “care isi amana deciziile de investitii, pe fondul anticiparii mentinerii tendintei de scadere a preturilor”, conchide Ioana Filipescu, managing director la Raiffeisen Investment Romania.

“Piata va fi dominata de tranzactii de talie mica si medie, favorizate fata de tranzactiile mari, unde finantarile sunt, de multe ori, un ingredient indispensabil”, explica Ioana Filipescu.